Slapta daryti įrašai vėl purto Lenkiją

Praėjus trejiems metams po didžiulio vyriausybinio skandalo, kurį sukėlė į viešumą patekę slapti politikų pokalbiai, Lenkijos valstybinė televizija „TVP Info“ netikėtai vėl paviešino naują įrašą.

Įrašinėti politikų pokalbius galimai nurodė specialiųjų tarnybų koordinavimo ministras M.Kaminskis. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Įrašinėti politikų pokalbius galimai nurodė specialiųjų tarnybų koordinavimo ministras M.Kaminskis. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai LR, Varšuva

Jun 22, 2017, 2:18 PM

Šis įrašas, kaip ir 2014 metais žurnale „Wprost“ paskelbti įrašai, atskleidė tuo metu valdžiusios Piliečių platformos partijos (PPP) lyderių savivalę, išlaidavimą ir polinkį į korupciją.

Kadangi šiuo metu PPP yra opozicijoje, vietos politologams kilo įtarimų, jog skandalo atgaivinimu valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) siekia nukreipti visuomenės dėmesį nuo savų aferų.

Žurnalas „Newsweek“ pareiškė, kad naujas įrašas aukštyn kojom apvertė ligšiolines versijas dėl to, kas inicijavo PPP politikų pokalbių įrašinėjimą 2014 metais.

Dienraščiui „Rzeczpospolita“ vienas anoniminis saugumo tarnybų darbuotojas pareiškė, jog paaiškėjo, kad visą įrašų aferą inicijavo ne Rusija ar PPP keršijantis verslininkas, bet TTP.

Prieš pusmetį Varšuvos apygardos teismas dviem politikų pokalbius įrašinėjusiems padavėjams skyrė lygtinę 10 mėnesių kalėjimo bausmę, o tariamam įrašų užsakovui verslininkui Marekui Falentai – dvejų su puse metų kalėjimo bausmę.

Teismo nuosprendis neišsklaidė dalies ekspertų abejonių, jog tikrieji įrašų užsakovai taip ir liko neatskleisti. Juolab kad žiniasklaida atskleidė, kad tiek 43 metų M.Falenta, tiek 36 metų padavėjas Lukaszas N. yra ilgamečiai saugumo tarnybų informatoriai.

Pagal oficialią versiją M.Falenta siekė atkeršyti PPP vyriausybei už tai, kad ji uždraudė akmens anglių importą iš Rusijos ir sužlugdė jo verslą.

Padavėjai esą nesidomėjo įrašų turiniu ir siekė vien pasipelnyti, o M.Falenta už 97 pokalbių įrašus sumokėjo Lukaszui N. 105 tūkst. zlotų.

Teismas atsisakė apklausti Centrinio antikorupcinio biuro (CAB) bei Vidaus saugumo agentūros darbuotojus, kurie patarinėjo padavėjams, ką jie turi sakyti tardomi.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ pareiškė, jog PPP politikų pokalbių įrašinėjimą užsakė vienas TTP lyderių, Specialiųjų tarnybų koordinavimo ministras Mariuszas Kaminskis.

Minėtą operaciją esą vykdė CAB Vroclavo skyrius, o jam pavaldus padavėjas tik dalį įrašų perdavė M.Falentai.

Dienraščio teigimu, Lukaszas N. Varšuvos restorane „LemonGrass“ nuo 2010 metų įrašinėjo mafiozų pokalbius.

Po to, kai šį restoraną pamėgo 2011 metais Seimo rinkimus laimėjusi PPP, padavėjui esą buvo duotas nurodymas įrašinėti valdančiųjų pokalbius.

Taip saugumiečiai esą mulkino M.Falentą ir įviliojo jį į spąstus, kad galėtų paversti įrašų užsakovu ir aferos kaltininku.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ spėja, jog su TTP susiję saugumiečiai turi gerokai daugiau įrašų, nei policija konfiskavo iš M.Falentos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.