„Echo Moskvy“ žurnalistės užpuolikas prieš mėnesį atvyko į Rusiją iš Izraelio

Rusijos radijo stoties „Echo Moskvy“ žurnalistę Tatjaną Felgengauer peiliu sužeidęs Borisas Gricas iš dalies pripažino savo kaltę, antradienį pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

 Žurnalistė buvo užpulta darbo vietoje. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Žurnalistė buvo užpulta darbo vietoje. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Žurnalistė buvo užpulta darbo vietoje. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Žurnalistė buvo užpulta darbo vietoje. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 B.Gricas iš Izraelio į Rusiją atvyko rugsėjo 24-ąją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Gricas iš Izraelio į Rusiją atvyko rugsėjo 24-ąją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-10-24 13:23, atnaujinta 2017-10-24 14:54

„B.Gricas iš dalies pripažino kaltę dėl jam inkriminuojamo nusikaltimo. Jis pareiškė, kad sužeidė žurnalistę, tačiau paaiškino, kad nesikėsino jos nužudyti“, – antradienį sakė viena Maskvos teismo tyrėja.

Vėliau antradienį teismas patenkino tyrėjų prašymą skirti kaltinamajam areštą iki gruodžio 23-osios.

B.Gricas prašė skirti jam kardomąją priemonę, kuri nebūtų susijusi su laisvės apribojimu.

„Turiu nuolatinę gyvenamąją vietą Liubercų mieste, neketinu slėptis, todėl prašau skirti man švelnesnę kardomąją priemonę“, – sakė jis teisme.

Vis dėlto jo advokatė vėliau nurodė, kad B.Gricas teismo sprendimo dėl kardomosios priemonės neskųs.

Atvyko prieš mėnesį

Rusijos radijo stoties „Echo Moskvy“ žurnalistę Tatjaną Felgengauer peiliu sužeidęs B.Gricas į šalį atvyko vos prieš mėnesį, antradienį naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė vienas šaltinis.

„B.Gricas iš Izraelio į Rusiją atvyko rugsėjo 24-ąją; pasak jo, atvykimo tikslas buvo įsidarbinti, nes Izraelyje jis ilgą laiką negalėjo rasti darbo“, – nurodė su situacija susipažinęs šaltinis.

Kaip pranešama, iki pirmadienio incidento Rusijos ir Izraelio pilietybes turintis užpuolikas gyveno nuomojamame bute netoli Maskvos esančiuose Liubercuose.

Pirmadienį įtariamasis įsiveržė į Maskvos centre esančią radijo stotį, apakinęs jos apsaugininką papurškęs iš balionėlio dujų, ir smogė peiliu T. Felgengauer į kaklą. Galiausiai apsaugininkai sulaikė užpuoliką ir perdavė jį policijai.

Vėliau paaiškėjo, kad išpuolį surengė 48 metų Borisas Gricas. Jam iškelta baudžiamoji byla dėl pasikėsinimo nužudyti.

Sužeistoji buvo išvežta į Sklifosofskio ligoninę Maskvoje ir buvo operuojama.

Kiek anksčiau sostinės policijos atstovas sakė „Interfax“, kad išpuolis prieš T.Felgengauer nesusijęs su jos profesine veikla ir kad ją užpuolęs asmuo, užsienio pilietis, turėjo asmeninių motyvų.

Anot šaltinio, B.Gricas yra Izraelio pilietis ir pastaruoju metu gyveno toje šalyje, o sulaikymo metu pas jį aptikta izraelietiškų dokumentų.

Atmetė kritiką

Per apklausą įtariamasis negalėjo paaiškinti savo motyvų. Jo parodymai buvo nesuprantami. B.Gricas sakė, jog užpuolė žurnalistę dėl to, kad ji neva du mėnesius jį persekiojo. Jis tvirtino, jog žurnalistė jį persekiodavusi telepatiškai nuo 2012-ųjų. „Kiekvieną naktį, naudodama telepatinį ryšį, ji mane kankino“, – tvirtino įtariamasis.

Pareigūnai artimiausiu metu turėtų liepti B.Gricui atlikti teismo psichiatrijos ekspertizę, kad nustatytų, ar jis yra pakaltinamas.

Kremlius antradienį atmetė jam metamą kritiką dėl išpuolio prieš Rusijos radijo stoties „Echo Moskvy“ žurnalistę Tatjaną Felgengauer ir tvirtino, kad moterį sužeidė „pamišėlis“.

„Pamišėlio veiksmai yra pamišėlio veiksmai“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Bandyti susieti juos su kažkuo kitu yra visiškai nelogiška ir neteisinga“, – pareiškė jis ir sakė, kad užjaučia tiek sužeistą žurnalistę, tiek liberalių pažiūrų radijo stotį, kurioje ji dirba.

„Nuoširdžiai linkime Tatjanai kuo greičiau pasveikti“, – pridūrė D. Peskovas.

Sužeistoji buvo išvežta į Sklifosofskio ligoninę Maskvoje ir buvo operuojama. Antradienį ji pabudo, ir esama pagerėjimo ženklų, radijui „Echo Moskvy“ sakė gydytojai.

Daugybė komentatorių internete svarstė, kad valstybinė propaganda kursto neapykantą prieš valdžios kritikus.

Šį mėnesį televizija „Rossija 24“ parodė šmeižikišką siužetą, kuriame tvirtinama, kad „Echo Moskvy“ bendradarbiauja su vakarietiškomis nevyriausybinėmis organizacijomis, siekiančiomis pakenkti Rusijai.

Tame siužete buvo parodyta ir T.Felgengauer.

„Tatjana turi savo požiūrį, savo nuomonę. Kai kas su ja nesutinka ir savo ruožtu taip pat ją kritikuoja. Šiuo atveju gerbiame abu požiūrius, – sakė D. Peskovas. – Nedalyvaujame šioje diskusijoje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.