ES pašalino Kolumbijos FARC iš teroristinių organizacijų sąrašo

Europos Sąjunga pirmadienį išbraukė Kolumbijos revoliucines ginkluotąsias pajėgas (FARC) iš teroristinių organizacijų sąrašo, naujienų agentūrą AFP informavo vienas pareigūnas.

 FARC lyderis 58 metų Rodrigo Londono, geriau žinomas slapyvardžiu Timochenko, paskelbė, kad kitąmet dalyvaus pirmame prezidento rinkimų rate, kuris turėtų įvykti gegužę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 FARC lyderis 58 metų Rodrigo Londono, geriau žinomas slapyvardžiu Timochenko, paskelbė, kad kitąmet dalyvaus pirmame prezidento rinkimų rate, kuris turėtų įvykti gegužę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2017, 9:19 PM

Vykdydami istorinį taikos susitarimą, kairieji FARC partizanai, persitvarkantys į civilinį judėjimą, rugsėjį įkūrė į politinę partiją „Bendrosios alternatyviosios revoliucinės pajėgos“.

FARC 52 metus kariavo su Bogotos vyriausybe ir tik pernai buvo pasirašyta taikos sutartis. Šio mėnesio pradžioje naujoji partija paskelbė, kad savo lyderį kelia kandidatu kitais metais įvyksiančiuose šalies prezidento rinkimuose.

Kaip komunistinis judėjimas FARC susiformavo 1964-aisiais per valstiečių sukilimą dėl teisių į žemę. Tais pačiais metais prasidėjęs pilietinis karas nusinešė 260 tūkst. gyvybių, 7 mln. gyventojų privertė palikti savo namus, dar 60 tūkst. žmonių dingo.

Sprendimą visam laikui pašalinti FARC iš „juodojo sąrašo“ ES priėmė po to, kai 2016-ųjų rugsėjį, siekdama padėti taikos procesui Kolumbijoje, Bendrija paskelbė, kad tas judėjimas laikinai nėra įtrauktas į tą sąrašą.

„Taryba priėmė teisės aktus, kad FARC būtų išbraukta iš ES asmenų ir įmonių, kurioms, siekiant kovoti su terorizmu, taikomos ribojančios priemonės, sąrašo“, – nurodė Bendrijos pareigūnas. Pasak jo, oficialus sprendimas bus paskelbtas antradienį.

Nors anksčiau tam prieštaravo kai kurie judėjimo „Bendrosios alternatyviosios revoliucinės pajėgos“ nariai, jų pavadinime tebejuntama revoliucinė komunistinės partizanų grupuotės dvasia, taip pat išlieka toks pats akronimas.

FARC lyderis 58 metų Rodrigo Londono, geriau žinomas slapyvardžiu Timochenko, paskelbė, kad kitąmet dalyvaus pirmame prezidento rinkimų rate, kuris turėtų įvykti gegužę.

FARC oficialiai užbaigė savo istorinį nusiginklavimą, kurį prižiūrėjo Jungtinės Tautos, ir kuris buvo numatytas sukilėlių taikos susitarime su vyriausybe.

JT nerimauja, kad Kolumbijos vyriausybės ir FARC taikos sutarties vykdymas nevyksta sklandžiai. Girdėti perspėjimų, esą daugeliui buvusių kovotojų sunku sugrįžti į įprastą civilių gyvenimą.

Be to, pareigūnai ir FARC lyderiai sako, kad atskiros sukilėlių grupės nepritaria šiam susitarimui, atsisako sudėti ginklus ir tebėra susiję su narkotikų kontrabandininkų gaujomis. Dabar, kai kiti FARC kovotojai nusiginklavo, vyriausybės požiūriu jie yra įprasti nusikaltėliai civiliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.