Estija turi įrodymų, kad šnipinėjimu įtariamas Rusijos pilietis susijęs su FST

Estijos pareigūnai turi įrodymų, kad lapkričio pradžioje Narvoje sulaikytas 20-metis Rusijos Federacijos pilietis yra susijęs su savo šalies specialiosiomis tarnybomis.

 Estijos saugumo policija (KaPo) į Rusiją ketinusį vykti A. Vasiljevą sulaikė lapkričio 4 dieną Narvos sienos perėjoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Estijos saugumo policija (KaPo) į Rusiją ketinusį vykti A. Vasiljevą sulaikė lapkričio 4 dieną Narvos sienos perėjoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2017, 12:12 PM

Tai interviu portalui „Geenius“ pareiškė Estijos vidaus reikalų ministerijos vicekancleris Erkki Koortas.

Kalbant apie Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) agento Aleksejaus Vasiljevo, kuris įtariamas planavęs kibernetinį nusikaltimą, areštą, svarbiausia yra tai, kad šiuo atveju pavyko sėkmingai įrodyti sąsajas su Rusijos federacijos saugumo tarnybomis, pažymėjo E.Koortas.

„Jis nebuvo paprastas interneto chuliganas. Tai buvo kitos valstybės bandymas įsibrauti į mūsų informacinę sistemą“, – sakė vicekancleris.

„2007 metais (per vadinamosios Bronzinės nakties įvykius), kai prieš Estiją buvo įvykdytos kibernetinės atakos, nepavyko nieko už tai nuteisti. Faktas, jog tai buvo valstybiniu lygiu organizuotos atakos. Dabar, praėjus dešimtmečiui, įrodyta, kad kitos valstybės specialiosios tarnybos pasinaudojo Estijoje esančiu agentu, kad įsilaužtų į Estijos kompiuterinę sistemą“, – sakė E.Koortas.

Praėjusį pirmadienį Harjumos apskrities teismas prokuroro prašymu sankcionavo Rusijos piliečio areštą.

A.Vasiljevas įtariamas tuo, kad veikdamas kaip FST agentas įvykdė nesmurtinių veiksmų prieš Estijos valstybę ir rengėsi įvykdyti kibernetinį nusikaltimą.

Pasak prokuratūros, A.Vasiljevo taikinys buvo Estijos valstybės įstaigos.

Rusijos naujienų portalo 47news.ru duomenimis, Narvoje KaPo sulaikytas 20-metis A.Vasiljevas yra Rusijos Leningrado srityje esančio Kingisepo miesto gyventojas. Estijos nacionalinis transliuotojas ERR nurodė, kad anksčiau šis vaikinas mokėsi Estijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.