Ukrainoje pagerbiamas Holodomoro aukų atminimas

Ukrainoje šeštadienį vyksta iškilmingos ceremonijos, per kurias pagerbiamas 1932–1933 metų Holodomoro badmečio aukų atminimą.

Visoje Ukrainoje 16 val. žmonės aukas pagerbs tylos minute ir uždegs žvakutes prie Holodomoro memorialų ir ant namų palangių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Visoje Ukrainoje 16 val. žmonės aukas pagerbs tylos minute ir uždegs žvakutes prie Holodomoro memorialų ir ant namų palangių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2017, 2:37 PM

Kijeve šalies prezidentas Petro Porošenka padėjo varpų ir putino šakelių vainiką prie memorialinio kryžiaus Šv. Mykolo aikštėje ir pagerbė tuometės Sovietų Sąjungos lyderių sąmoningai sukelto bado aukas tylos minute.

Be to, 14 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku kita gedulo ceremonija prasidės prie Holodomoro aukų memorialo.

Visoje Ukrainoje 16 val. žmonės aukas pagerbs tylos minute ir uždegs žvakutes prie Holodomoro memorialų ir ant namų palangių.

P. Porošenka savo „Facebook“ paskyroje parašė: „Nusikaltimams žmogiškumui senatis negalioja. Niekada nepamiršime Holodomoro organizatorių baisių nusikaltimų. Ukraina prisimena...“

Premjeras Vladimiras Groismanas sakė: „Visada atsiminsime iš bado mirusius savo brolius ir seseris. Mus norėjo sunaikinti, tačiau išgyvenome ir dabar kuriame visuomenę, kur svarbiausia vertybė yra žmogaus gyvybė“.

Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksandras Turčynovas savo ruožtu pareiškė, kad ir dabar vyksta „maniakiški bandymai sugriauti Ukrainą“.

„Kaip ir prieš beveik šimtmetį, už tai ir vėl atsakingas imperinis režimas. Tačiau jiems nepavyks sunaikinti Ukrainos suverenumo, laisvės ir orumo. Jiems nepavyks sugriauti Ukrainos“, – teigė jis, turėdamas omenyje Rusiją.

Į Ukrainos žmones kreipėsi ir trečiasis Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, priminęs nustatytus faktus apie 1932–1933 m. vykusį Holodomorą.

Eksprezidentas pažymėjo, kad 1932–1933 m. vykęs Holodomoras paveikė beveik 14 tūkst. kaimų ir miestų 18-oje Ukrainos regionų. Be to, V.Juščenka nurodė, kad Ukrainos saugumo tarnyba patvirtino radusi 816 masinių kapaviečių, kur palaidota šimtai tūkstančių ukrainiečių.

„Įtraukėme į „juodųjų lentų“ sąrašus 522 gyvenamąsias vietoves. Tai konkrečios pavardės ir konkretūs likimai“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.