Išaiškėjo, kas Lenkijoje planavo surengti teroro išpuolį

54 metų bedarbis, buvęs sovietmečio kelių milicininkas Dariuszas R. planavo Gdansko mieste surengti teroro aktą – išsinuomotu krovininiu automobiliu įvažiuoti į minią žmonių ir tokiu būdu kuo daugiau jų užmušti.

Šio vyriškio planus policija demaskavo tirdama kitą Dariuszo R. nusikaltimą, prieš dvi savaites šokiravusį Lenkiją ir nustebinusį net visos Europos teisėsaugininkus.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
Šio vyriškio planus policija demaskavo tirdama kitą Dariuszo R. nusikaltimą, prieš dvi savaites šokiravusį Lenkiją ir nustebinusį net visos Europos teisėsaugininkus.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Nov 26, 2017, 10:58 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 11:16 AM

Tokius šio vyriškio planus policija demaskavo tirdama kitą Dariuszo R. nusikaltimą, prieš dvi savaites šokiravusį Lenkiją ir nustebinusį net visos Europos teisėsaugininkus.

Kelerius metus negalėdama pagauti asmenų, vagiančių kapinėse lavonus, Lenkijos policija kreipėsi pagalbos į Interpolą, tačiau paaiškėjo, kad tokių serijinių nusikaltimų jokioje ES šalyje iki šiol nebuvo užfiksuota.

Kodėl vogė lavonus ir laidojo kitose vietose, Dariuszas R. policininkams neatskleidė ir tardomas kol kas nepratarė nė žodžio. Policininkai greičiausiai nebūtų atradę kitose vietose perlaidotų lavonų, jei ne rasti Dariuszo R. dienoraščiai.

Jie buvo atrasti tėvo name, kur Dariuszas R. turėjo savo kambarį. Dienoraščius aptikę teisėsaugininkai turėjo nemažai pavargti, jog viską perskaitytų, nes buvęs milicininkas šifravo savo tekstus. Kapinės dienoraštyje buvo įvardijamos „viešnamiu“, kapas – „alkoholikų landyne“, lavono pagrobimas – „medžiokle“.

Pagal dienoraščio tekstus bei brėžinius buvo aptiktos devynios vietos, kuriose Dariuszas R. užkasė trylikos žmonių palaikus. 

Kaip pareiškė Gdansko prokurorė Gražyna Wawryniuk, kriminalistai iš pradžių spėliojo, jog lavonus grobia aukso ieškantys vagys, satanistai ar nekrofilai. 

Tačiau nė viena teorija netiko, mat buvo vagiami ne tik neseniai, bet ir prieš keliolika metų palaidotų žmonių lavonai, tiek iš gerai prižiūrimų, tiek ir iš apleistų kapų. Policininkai ilgai buvo įsitikinę, kad lavonus vagia grupė žmonių, ir rengė įvairias pasalas, tikrino įtartinus automobilius.

Grobimui Dariuszas R. ryždavosi tik lietingą ir labai vėjuotą naktį, jog per audrą niekas neišgirstų kaip jis kūju daužo paminklinę kapo lentą. Kadangi Lenkijoje mirusieji nėra užkasami, bet vien dedami į apmūrytą duobę, norint pasiekti lavoną užtenka nustumti arba sudaužyti kapavietės lentą. 

„Dariuszas R. galėjo tokius kapinių nusikaltimus pradėti rengti jau net prieš keliolika metų – televizijai „TVN24“ pareiškė Gdansko policijos kriminalinių nusikaltimų skyriaus vadovas Mariuszas Mejeris. Policininkas priminė, jog vyriškio užrašuose „medžioklių“ yra gerokai daugiau ir jos prasidėjo senokai.

M.Mejeris teigia, jog Dariuszas R. su policininkais žaidė kaip katė su pele. Policininkų darbo metodus išmanantis Dariuszas R. buvo įsigijęs naktinius žiūronus, ir prieš iškasdamas lavoną ilgai stebėdavo aplinką. 

Pamatęs, jog civilių rūbais apsirengę policininkai rengia pasalą, Dariuszas R. pakeisdavo savo planus, ir vykdavo „medžioti“ į kitas kapines. Dėl tos priežasties policininkams nepavyko Dariuszo R. pagauti nusikaltimo metu.

Vyriškį areštuoti buvo nuspręsta pasiųsti specialaus antiteroristinio padalinio narius, mat bijota, jog kasdien sportuojantis ir stiprus Dariuszas R. gali turėti ginklą ir priešinsis. Sulaikymo metu kapinių plėšikas turėjo peilį, tačiau nesipriešino ir neprisipažino nusikaltęs.

Nors Dariuszas R. pastaraisiais metais nesilankė pas medikus, o įmonėje, kurioje dirbo valytoju, buvo laikomas pavyzdingu tarnautoju, prokuratūra nusiuntė areštuotą vyriškį išsamiems medicininiams tyrimams. 

Teisėsaugininkai išsiaiškino, jog Dariuszas R. vaikystėje sirgo psichine liga, o praradęs darbą milicijoje užsisklendė savyje, nebendravo su kaimynais, giminaičiais, nepalaikė ryšių su buvusiais bendradarbiais. Net artimiausi šeimos nariai nežinojo, ką jis daro laisvalaikiu. 

Vyriškis ištisas dienas mėgo praleisti miške, kuriame užkasinėjo pagrobtus lavonus. Tame miške Dariuszas R. ir valgydavo, ir sportuodavo, ir spėjamai planavo teroro aktą – išsinuomota mašina sutraiškyti kuo daugiau autobuso stotelėje stovinčių žmonių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.