Maldyvų policija sulaikė buvusį prezidentą Gayoomą

Buvęs Maldyvų prezidentas Maumoonas Abdul Gayoomas pirmadienį buvo areštuotas policijos, jo netikram broliui prezidentui Abdullai Yameenui paskelbus šalyje nepaprastąją padėtį, pranešė M. A. Gayoomo dukra.

 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2018, 10:31 PM

80-metis buvęs lyderis, prezidento poste dirbęs 30 metų iki 2008-ųjų, kai Maldyvuose buvo surengti pirmieji demokratiniai rinkimai, buvo išvežtas iš savo namų sostinėje Malėje, sakoms jo dukters Yumnos Maumoon tviterio žinutėje.

M. A. Gayoomas buvo prisidėjęs prie pagrindinės opozicijos stovyklos ir agitavo už savo netikro brolio, su kuriuo nebepalaiko asmeninių ryšių, nuvertimą.

Be to, pirmadienį taip pat buvo paskelbta, kad kariai įsiveržė į Maldyvų Aukščiausiojo Teismo pastatą, kur, kaip manoma, yra pasislėpę teisėjai, anksčiau paskelbę nutarimą, įpareigojantį vyriausybę paleisti politinius kalinius.

Parlamento narys Ahmedas Maloofas sakė, kad kariai į teismo pastatą įžengė praėjus kelioms valandoms po vyriausybės sprendimo paskelbti 15 parų nepaprastąją padėtį.

Tokia padėtis suteikia neribotus įgaliojimus saugumo pajėgoms areštuoti ir sulaikyti įtariamuosius, vykdyti kratas ir areštuoti turtą, taip pat riboti susirinkimų laisvę, tvyrant įtampai santykiuose tarp Aukščiausiojo Teismo ir vyriausybės.

Vyriausybė kol kas nekomentavo žinios, kad kariai surengė reidą teismo rūmuose.

Ketvirtadienį Maldyvų Aukščiausias Teismas netikėtai panaikino laisvės atėmimo bausmes devyniems politiniams disidentams. Teismas taip pat nurodė grąžinti mandatus 12 Liaudies madžliso (parlamento) narių, kurie buvo pašalinti iš parlamento, nes pasitraukė iš prezidento Abdullos Yameeno partijos.

Po pastarojo teismo sprendimo opozicija įgijo daugumą 85 vietų parlamente ir dabar turėtų pakankamai balsų paskelbti apkaltą A. Yameenui ir jo kabinetui.

Tačiau A. Yameenas atsisakė vykdyti teismo sprendimą paleisti politinius kalinius, nors to vis labiau reikalauja nerimaujanti tarptautinė bendruomenė.

Šeštadienį buvo pranešta, kad šios Indijos vandenyno salų valstybės parlamento darbas stabdomas neribotam laikui, o pirmadienį prezidentas paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.