NVO: šimtai žmonių Rusijoje nuteisti dėl internete paskelbto ekstremistinio turinio

Pernai Rusijoje dėl „ekstremistinio“ turinio skelbimo internete buvo nuteista daugiau kaip 200 žmonių, trečiadienį pranešė viena iš Rusijos nevyriausybinių organizacijų. Tuo pat metu ji pasmerkė įstatymo, pažeidžiančio gyventojų žodžio laisvę, taikymą.

V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2018, 9:29 PM

Remiantis idėjų kalvės SOVA, kurios specializacija – ksenofobijos tyrimai, metinės ataskaitos duomenimis, pernai pagal „ekstremistinės propagandos“ įstatymą Rusijoje buvo nuteisti 228 žmonės. 47-iems iš jų buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės.

Beveik visi apkaltinamieji nuosprendžiai buvo susiję su internete žmonių paskelbtomis nuotraukomis, vaizdo įrašais ar žinutėmis, teigė organizacija, pridurdama, kad negalima atmesti galimybės, jog minėtasis įstatymas buvo tik pretekstas valdžiai taikyti „politines represijas“.

„Kova su ekstremizmu stiprėja, tuo pat metu apribodama žodžio laisvę. Tie apribojimai neretai taikomi per plačiai“, – teigiama SOVA pranešime.

Organizacijos teigimu, vien pernai draudžiamų „ekstremistinių“ publikacijų sąrašas buvo atnaujintas 33 kartus. Į jį, be kita ko, įtrauktos ir įvairios istorinės bei opozicinės publikacijos.

Pernai rugpjūtį Rusijos teismas skyrė 3,5 metų laisvės atėmimo bausmę žurnalistui Aleksandrui Sokolovui, kurį pripažino kaltu dėl dalyvavimo uždraustos ekstremistinės grupuotės veikloje. Toks teismo nuosprendis sukėlė žiniasklaidos teisių gynėjų pasipiktinimą.

Tačiau pats žurnalistas savo kaltę neigė, tvirtindamas, kad iš tiesų buvo nuteistas dėl prieš porą savaičių pasirodžiusio tiriamojo straipsnio apie vyriausybės lėšų švaistymą naujo kosmodromo statybos projektui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.