JT Saugumo Taryba civilių gyvenimo sąlygas civiliams Jemene vadina „sukrečiančiomis“

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba ketvirtadienį perspėjo, kad gyvenimo sąlygos karo niokojamame Jemene vis labiau blogėja ir yra tiesiog sukrečiančios civiliams, – humanitarinės pagalbos reikia net 22,2 milijono gyventojų.

 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 15, 2018, 7:54 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:14 PM

Taryba mini beatodairiškas atakas tankiai gyvenamose teritorijose, kur žūva daugybė civilių, griaunama šalies infrastruktūra.

„Saugumo Taryba reiškia didelį susirūpinimą dėl to, kad humanitarinė padėtis Jemene vis labiau blogėja ir kad konflikto poveikis civiliams humanitarine prasme yra sukrečiantis“, – sakoma JT Saugumo Tarybos pareiškime.

Jame nurodoma, kad JT vertinimu humanitarinės pagalbos dabar reikia 22,2 milijono žmonių – arba 3,4 mln. daugiau negu praėjusiais metais.

Britanijos pateiktas pareiškimas – kelių savaičių derybų su pagrindine šio konflikto dalyve Saudo Arabija bei kitomis šalimis rezultatas, sako diplomatai.

Kad šis pareiškimas įsigaliotų, reikia visų penkių Tarybos narių patvirtinimo, – ne taip kaip tvirtinant rezoliucijas, kai pakanka paprastos balsų daugumos, jeigu nevetuoja kuri nors iš penkių nuolatinių narių.

Pareiškime raginama visas konflikto šalis „gerbti ir saugoti mokyklas, medicinos įstaigas ir personalą“. Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos aviacija yra smogusi civilių gyvenamoms teritorijoms.

Jungtinės Tautos smerkia kovotojus, kad jie panaudoja mokyklas savo tikslams, dažnai jos tampa ginklų sandėliais.

JT Saugumo Taryba „griežčiausiais žodžiais“ smerkia Irano remiamus husių sukilėlius balistinėmis raketomis smogusius Saudo Arabijai pernai lapkritį ir gruodį.

JAV kaltina Iraną, kad šis tiekia raketas išpuoliams prieš Saudo Arabiją, bet JT pareiškime Teheranas neminimas.

Teheranas neigia tuos kaltinimus, o Rusija neseniai vetavo JAV parengtą rezoliuciją, kuria norėta pasmerkti Iraną dėl JT paskelbto ginklų tiekimo Jemenui embargo pažeidimų.

„JT Saugumo Taryba ragina visas šalis visiškai laikytis ginklų embargo, kaip reikalaujama atitinkamose Saugumo Tarybos rezoliucijose“, – nurodoma pareiškime.

Jemeno vyriausybę remianti Saudo Arabijos vadovaujama koalicija su husiais kovoja nuo 2015 metų. Šis karas sukėlė, anot JT, didžiausią humanitarinę krizę pasaulyje.

Šiemet reikalinga parama Jemenui vertinama 2,96 mlrd. JAV dolerių. Numatyta netrukus surengti donorių konferenciją Ženevoje, tad Taryba ragina JT nares prisidėti .

„JT Saugumo Tarybos narės dar kartą patvirtina stipriai palaikančios Jemeno vienybę, suverenumą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą“, – dar sakoma pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.