Pabėgėlio iš Sirijos verslas virto sensacija

Karas Sirijoje sunaikino Assamo Hadhado šokolado verslą. Netekęs pajamų šaltinio ir namų vyras kartu su pabėgėlių banga iš Damasko pabėgo į Kanadą. O ten sukūrė verslą, kuris tapo nepaprastai populiarus.

Šokoladas graibstomas visoje Kanadoje, jo laukti reikia iš anksto užsisakius.
Šokoladas graibstomas visoje Kanadoje, jo laukti reikia iš anksto užsisakius.
Daugiau nuotraukų (1)

„Saveur“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 24, 2018, 12:23 PM

A.Hadhadui laimingas gyvenimas susideda iš dviejų ingredientų: taikos ir šokolado.

Būtent šiuos žodžius, išverstus į anglų kalbą, jis sudėjo į savo šokolado verslo Kanadoje pavadinimą: „Peace by Chocolate“.

Tris dešimtmečius A.Hadhado bendrovė iš Sirijos siuntinėjo rankų darbo šokoladinius saldainius po visą pasaulį. Tačiau karas viską iš jo atėmė, vyrui su šeima teko bėgti iš gimtinės.

Galiausiai šeima atsidūrė Kanadoje. Praėjus 7 mėnesiams įsikūręs Antigonišo mieste A.Hadhadas atidarė rankų darbo šokolado parduotuvę – grįžo prie to, ką moka geriausiai.

Iš pradžių „Peace by Chocolate“ saldainius jis pardavinėjo iš pašiūrės gyvenamojo namo kieme. Bet gandas apie jo verslą ėmė taip sparčiai plisti, kad dabar jo šokolado gaminiai labiausiai aptarinėjami ir geidžiami visoje Kanadoje.

„Kai mes palikome Siriją, labiausiai savo gyvenime norėjome taikos ir ramybės, – sakė vyriausias A.Hadhado sūnus Tareqas, kuris yra įmonės atstovas spaudai. – Mes ne tik užsiimame šokolado gamyba. Mes dirbame su taikos kūrimo projektais.

O mano tėvas tiki, kad tas, kuris valgo šokoladą, bus laimingas visą gyvenimą.“

Maža šokolado parduotuvė Rytų Kanadoje tapo tokia populiari, kad užsakymus jau reikia daryti iš anksto. O joje buvo apsilankęs ir Kanados premjeras Justinas Trudeau.

Hadhadų šeima pradėjo verslą gana atsitiktinai. Saldumynus labai mėgstantis Assamas skolinosi knygas iš Damasko bibliotekos ir savarankiškai mokėsi gaminti saldainius. Kaip pats pasakojo, žaisdavo su šokoladu, kai tik rasdavo progą, o jo pomėgis greitai tapo darbu.

„Tėvas ėmė kurti savo receptus, – prisiminė Tareqas. – Jis mokėsi skrudinti kakavos pupeles, išgauti ypatingus skonius ir derinti juos su šokoladu.“

XX a. pabaigoje A.Hadhadas jau vadovavo 30 žmonių šokolado cechui Damaske, kuris eksportavo gaminius į Vidurinius Rytus ir Europą.

Hadhadų šeima paliko Siriją ir kartu su milijonais pabėgėlių tautiečių apsistojo stovyklose Libane. Iš pradžių jie tikėjosi, kad netrukus sugrįš į namus, karas baigsis. Tačiau prošvaisčių nebuvo.

Galiausiai 2015 metais šešių asmenų šeimos prašymas leisti atvykti į Kanadą buvo priimtas.

Hadhadai pasakoja, kad tai juos išgelbėjo.

„Čia buvome sutikti lyg savoje tėvynėje, – pasakojo Tareqas. – Visi rūpinosi, kad jaustumės saugūs, laimingi ir gautume tinkamą pagrindą naujam gyvenimui. Mūsų tapatybė dabar susieta su šalimi, kuri gerbia laisvę ir žmogaus teises.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.