Europoje norima įpareigoti susirašinėjimo programėles teikti duomenis policijai

Europos Komisija siekia, kad susirašinėjimo programėlės ir kitokių skaitmeninių paslaugų teikėjai būtų įpareigoti pateikti duomenis policijai apie savo vartotojus per dešimt dienų nuo prašymo gavimo, o kuriais atvejais ir per vos šešias valandas, skelbia internetinis leidinys „Euractiv“, remdamasis gautu Europos Komisijos pasiūlymo projektu.

Reuters / Scanpix nuotr.
Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2018, 4:57 PM, atnaujinta Mar 30, 2018, 4:58 PM

Jame nurodoma, kad ES vykdančioji institucija nori, kad susirašinėjimo ir kitokių skaitmeninių paslaugų teikėjai teiktų būtinus duomenis policijai, reikalingus tyrimams, kur bebūtų šių paslaugų teikėjų biurai ar duomenų saugojimo vietos.

„Euractiv“ skelbia, kad apie reformą numatoma paskelbti balandžio 17 d.

„Įstatymas dėl elektroninių įrodymų privers platų spektrą skaitmeninių ryšių programėlių greičiau reaguoti į prašymus pateikti duomenis“, – skelbia Europos Komisijai artimas leidinys.

Naujosios taisyklės bus taikomos socialiniams tinklams „Facebook“ ir „Twitter“, debesų kompiuterijos paslaugų teikėjams, domenų registratoriams ir net internetinės prekybos platformoms.

Projekto autoriai naujus reikalavimus aiškina „proporcingai augančiu naudojimusi internetinėmis paslaugomis ir programėlėmis, kurios kartais naudojamos vykdyti nusikaltimus“.

„Euractiv“ taip pat cituoja ES teisingumo komisarę Verą Jourovą, kuri pažymėjo, jog būtina keisti teisines normas, nes šiuo metu ES valdžia susiduria su ilgomis ir sudėtingomis procedūromis norėdama gauti duomenų teisėsaugos tyrimams, kai duomenys saugomi kitose šalyse.

Leidinys taip pat pažymi, kad rengiami pakeitimai jau susilaukė prieštaringų vertinimų. Už privataus gyvenimo apsaugą pasisakantieji kritikuoja EK planus ir teigia, kad tokiais veiksmais iš esmės bus apeinamos tarpusavio teisinės pagalbos sutartys, kurios, kaip mano valdžia, per daug stabdo informacijos gavimo procedūras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.