Turkija skelbia iš užsienio susigrąžinusi „80 giulenistų“

Turkija ketvirtadienį pranešė, kad jos žvalgybos agentūra iš užsienio sugrąžino 80 asmenų, siejamų su judėjimu, kaltinamu dėl 2016 metų nepavykusio mėginimo įvykdyti perversmą.

Slapta operacija sukėlė krizę Kosove: šalies premjeras ir prezidentas tvirtino nebuvę informuoti apie Turkijos piliečių sugrąžinimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Slapta operacija sukėlė krizę Kosove: šalies premjeras ir prezidentas tvirtino nebuvę informuoti apie Turkijos piliečių sugrąžinimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2018, 3:37 PM

Ankara yra pasiryžusi pažaboti JAV gyvenančio musulmonų dvasininko Fethullah Guleno judėjimo įtaką ne tik Turkijoje, bet ir užsienio šalyse, kuriose jis daro didelį poveikį, ypač švietimui. 

Turkija  vadina F. Guleno judėjimą „Fethullah teroro organizacija (FETO)“ ir kaltina jį prisidėjus prie 2016 metų liepos 15-osios nesėkmingo pučo organizavimo. F.Gulenas šiuos kaltinimus neigia ir tvirtina vadovaujantis taikiam judėjimui „Hizmet“ („Tarnystė“).

„MIT (Nacionalinė žvalgybos organizacija) iki šiol perėmė 80 FETO narių 18 šalių ir sugrąžino juos į Turkiją“, - valstybinė Anatolijos naujienų agentūra citavo Turkijos vicepremjero ir vyriausybės atstovo Bekiro Bozdago žodžius.

Po nepavykusio perversmo Turkija persekioja F.Guleno judėjimo narius šalyje ir už jos ribų, o Recepas Tayyipas Erdoganas yra pažadėjęs išvalyti F.Guleno „virusą“ iš valstybinių institucijų.

Iš tiesų B.Bozdago skelbiamas skaičius yra gerokai didesnis nei tikėtasi. Jis rodo, kad MIT tarnyba yra sugrąžinusi įtariamųjų ir anksčiau, tačiau viešai apie tai neskelbė.

Vyriausybės atstovas nenurodė šalių, iš kurių buvo sugrąžinti įtariamieji, ir daugiau informacijos apie jų sugrąžinimą nepateikė.

Didelis pasiekimas Kosove

Praėjusį mėnesį į Turkiją iš Kosovo buvo sugrąžinti penki mokytojai ir vienas gydytojas - visi Turkijos piliečiai. Įtariami giulenistai buvo parskraidinti per slaptą Prištinos Vidaus reikalų ministerijos ir MIT operaciją.

Ši slapta operacija sukėlė krizę Kosove: šalies premjeras ir prezidentas tvirtino nebuvę informuoti apie Turkijos piliečių sugrąžinimą.

Tačiau B.Bozdagas pagyrė šią operaciją kaip MIT sėkmės pavyzdį.

„MIT savo operacijomis užsienyje sudavė stiprų smūgį FETO,- kalbėjo B.Bozdagas. - Operacija Kosove yra didelis pasiekimas.“

Kosovo premjeras Ramushas Haradinajus atleido šioje operacijoje dalyvavusius saugumo vadovus ir tuo sukėlė Turkijos vadovo pasipiktinimą.

„Ei, Kosovo premjere, kas jums liepė taip pasielgti? Nuo kada ginate tuose, kurie bandė surengti perversmą Turkijoje?“ - klausė R.T.Erdoganas.

Remiantis Anatolijos naujienų agentūros pranešimu, šeši Kosovo Turkijai perduoti asmenys yra F. Guleno judėjimo aukšto rango nariai, organizuodavę užsienio keliones kitiems judėjimo nariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.