Policija paleido į laisvę per Berlyno pusmaratonį suimtus šešis asmenis

Vokietijos policija pirmadienį paleido į laisvę šešis vyrus, kurie buvo suimti per ankstesnę dieną vykusį Berlyno pusmaratonį, įtarus, kad jie gali surengti ataką šiame gausybę žmonių pritraukusiame renginyje.

  Horstas Seehoferis.<br> Scanpix nuotr.
  Horstas Seehoferis.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2018, 6:52 PM

Apieškojus jų namus ir automobilius nerasta nei ginklų, nei sprogmenų, nei kitų įrodymų.

„Sulaikytieji paleidžiami“, – naujienų agentūrai AFP sakė Berlyno policijos atstovė Patricia Braemer.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Horstas Seehoferis savo ruožtu gyrė pareigūnus, kurie sekmadienį suėmė tuos žmones, ir sakė, kad tai buvo išmintinga prevencinė priemonė šaliai, kurią yra sukrėtusios kelios gyvybių nusinešusios džihadistų atakos.

„Mūsų saugumo situacija yra labai įtempta“, – sakė ministras, dar pridūręs, kad Vokietija nuolat susiduria su dar vieno išpuolio grėsme.

Berlyno pareigūnai sekmadienį paskelbė, kad sulaikė šešis 18-21 metų vyrus, pastebėję ženklų, kad jie galbūt planavo įvykdyti pusmaratonyje „smurtinį nusikaltimą“.

Be to, šalyje nerimauta dėl saugumo, nes vakariniame Miunsterio mieste šeštadienio popietę du žmonės žuvo ir dar kelios dešimtys buvo sužeisti mikroautobusui įsirėžus į žmones, sėdėjusius gatvėje prie vieno alaus baro.

Berlyno pusmaratonį, kuriame dalyvavo 36 tūkst. bėgikų ir daugybė žiūrovų, saugojo 630 policininkų; šis renginys praėjo be incidentų.

Laikraščiai „Die Welt“ ir „Der Tagesspiegel“ pranešė, kad vienas iš šešių suimtųjų buvo susijęs su tunisiečiu prieglobsčio prašytoju Anisu Amri, kuris 2016-ųjų gruodį rėžėsi į žmonių pilną kalėdinę mugę Berlyne. Tąkart žuvo 12 žmonių, dar 48 buvo sužeisti.

Praėjus keturioms dienoms po šios atakos, A. Amri buvo nukautas Italijos policijos Milane, kur jis nusigavo kirtęs kelias Europos valstybes. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Kaip ir kitos Europos šalys, Vokietija išlieka džihadistų grupuočių taikiniu, ypač dėl savo dalyvavimo koalicijoje, kuri kovoja su IS Irake ir Sirijoje, ir, taip pat, 2001-aisiais dislokuoto kontingento Afganistane.

Vokietijos saugumo tarnybos yra apskaičiavusios, kad šalyje yra maždaug 10 tūkst. radikalių islamistų, kurių maždaug 1,6 tūkst. laikomi potencialiai galinčiais imtis smurto.

A. Merkel politiniai oponentai teigė, kad saugumo situacija pablogėjo nuo 2015 metų atvykus daugiau kaip milijonui migrantų ir pabėgėlių, daugiausia iš Afrikos ir konfliktų židinių Artimuosiuose Rytuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.