Havajuose besiveržiantis ugnikalnis aprimo, bet mokslininkai perspėja neprarasti budrumo

Šalia Kilauėjos ugnikalnio Havajų didžiojoje saloje atsivėrus naujiems plyšiams, per kurios pradėjo veržtis lava, buvo sunaikinti penki namai, o daugiau kaip 1,7 tūkst. gyventojų buvo evakuoti ir turi susitaikyti su mintimi, jog namo negalės grįžti dar ilgą laiką.

Šalia Kilauėjos ugnikalnio Havajų didžiojoje saloje atsivėrus naujiems plyšiams, per kurios pradėjo veržtis lava, buvo sunaikinti penki namai, o daugiau kaip 1,7 tūkst. gyventojų buvo evakuoti ir turi susitaikyti su mintimi, jog namo negalės grįžti dar ilgą laiką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šalia Kilauėjos ugnikalnio Havajų didžiojoje saloje atsivėrus naujiems plyšiams, per kurios pradėjo veržtis lava, buvo sunaikinti penki namai, o daugiau kaip 1,7 tūkst. gyventojų buvo evakuoti ir turi susitaikyti su mintimi, jog namo negalės grįžti dar ilgą laiką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2018, 3:22 PM, atnaujinta May 6, 2018, 3:24 PM

„Nenumanau, kada galėsime sugrįžti“, – sakė Toddas Corriganas, kartu su žmones išvykęs iš gyvenvietės „Leilani Estates“ penktadienį, kai lava prasiveržė iš gelmių vos už trijų ar keturių kvartalų nuo jo namo. Sutuoktiniai naktį praleido paplūdimyje savo automobilyje ir dabar ieško galimybės apsistoti kokiame nors atostogautojams nuomojamame būste.

Havajų ugnikalnių observatorija nurodė, kad nuo ketvirtadienio toje gyvenvietėje atsivėrė aštuoni plyšiai, kiekvienas jų – kelių šimtų metrų ilgio. Iki šeštadienio vakaro lava iš plyšių liovėsi lietis, bet garai ir dujos tebesiveržė.

Pasak mokslininkų, Kilauėjos lava gali prasiveržti per naujus plyšius, bet neįmanoma prognozuoti, kur jų gali atsiverti. Didžiausias pavojus gresia Leilanio gyvenvietei kaimiškame Punos rajone. Tarnybos nurodė daugiau kaip 1,7 tūkst. žmonių evakuotis iš „Leilani Estates“ ir šalimais esančios gyvenvietės „Lanipuna Gardens“.

Penktadienį Havajus supurtė 6,9 balo žemės drebėjimas – stipriausias per daugiau kaip 40 metų. Vėliau šeštadienį užfiksuota šimtai silpnų smūgių. Geologai sakė, kad šiuos seisminius įvykius lėmė magmos judėjimas Kilauėjos gelmėse, taip pat perspėjo dėl galimų pakartotinių smūgių.

Pasak tarnybų, pavojų kelia iš naujai atsivėrusių plyšių besiveržiančios sieros dvideginio dujos, galinčios ypač pakenkti senyviems arba kvėpavimo ligomis sergantiems žmonėms. Havajų apygardos atstovė Kanani Aton sakė, kad kai kuriems gyventojams gali būti leista trumpam grįžti namo pasiimti vaistų arba pasirūpinti savo augintiniais, jeigu mažėjant plyšių aktyvumui sieros dvideginio dujų koncentracija sumažės.

45 metų Tesha Montoya sakė, kad jos šeima nebūtų išvykusi vien dėl nuodingų garų, bet žemės drebėjimai įtikino pasitraukti.

„Man atrodė, kad visas mūsų kalvos šlaitas sprogs, – sakė ji. – Būtent žemės drebėjimas paskatino mus sprukti ir susimesti į automobilį jūrų kiaulytes ir triušius.“

T. Montoya, jog vyras ir dukra nežino, kiek laiko jie negalės grįžti į savo aštuonkampį trijų aukštų namą, pasistatytą beveik prieš 20 metų „laukinių džiunglių“ sklype.

„Ten mano širdis ir siela“, – moteris sakė duodama interviu telefonu iš vienos poilsiavietės namelio Didžiosios salos šiaurinėje dalyje, kur šeima dabar yra apsistojusi.

„Be šios žemės esu niekas. Tai mano esybės dalis“, – pridūrė ji.

Tuo metu Gary McMillanas sakė, kad jo namas yra maždaug už 900 metrų nuo vieno iš plyšių Leilanio gyvenvietėje. Vyras stebi padėtį per jo name įrengtas vaizdo kameras ir sakė, kad pastatas vis dar nenukentėjęs.

Dabar jis kartu su žmona apsistojęs viename netoliese esančiame bendruomenės centre ir nuolat galvoja apie paliktus daiktus, bet supranta, kodėl gyventojams buvo įsakyta evakuotis.

„37 metus dirbau kritinės būklės pacientų slaugytoju, todėl suprantu galimas pasekmes sveikatai ir pavojus“, – pabrėžė G. McMillanas.

Kilauėja, vienas aktyviausių ugnikalnių pasaulyje, be paliovos veržiasi nuo 1983 metų.

2014-aisiais lavos srautas sudegino vieną namą ir palaidojo vienas kapines, artėdamas prie Pahoa – arčiausiai „Leilani Estates“ esančio miesto. Vis dėlto srautas sustojo, labai priartėjęs Pahoa pagrindinio plento.

Prieš beveik 30 metų lava maždaug per metų laikotarpį pasiglemžė visą Kalapanos miestelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?