Malaizijos rinkėjai pradėjo balsuoti itin įtemptuose rinkimuose

Malaizijos rinkėjai trečiadienį pradėjo balsuoti rinkimuose, kuriuose atkakliai varžosi buvusio autoritariško lyderio Mahathiro Mohamado vadovaujama opozicija ir valdančioji premjero Najibo Razako koalicija.

 Malaizijos rinkėjai trečiadienį pradėjo balsuoti rinkimuose, kuriuose atkakliai varžosi buvusio autoritariško lyderio Mahathiro Mohamado vadovaujama opozicija ir valdančioji premjero Najibo Razako koalicija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Malaizijos rinkėjai trečiadienį pradėjo balsuoti rinkimuose, kuriuose atkakliai varžosi buvusio autoritariško lyderio Mahathiro Mohamado vadovaujama opozicija ir valdančioji premjero Najibo Razako koalicija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2018, 8:32 AM, atnaujinta May 9, 2018, 8:33 AM

Premjero įvaizdžiui yra smarkiai pakenkę įtarimai korupcija ir nepopuliarus prekių bei paslaugų mokestis.

Rinkimų apylinkės darbą pradėjo 8 val.; sostinėje Kvala Lumpūre ir kituose miestuose prie kai kurių jau buvo nusidriekusios ilgos eilės. Stebint rinkimų pareigūnams, rinkėjai vienoje apylinkėje sostinės centre prieš atiduodami savo balsą mirkė pirštą į raudoną rašalą.

Pasak analitikų, nuo nepriklausomybės paskelbimo 1957 metais valdantis Nacionalinis frontas jau antrą kartą iš eilės gali pralaimėti balsavimą, bet jis vis tiek galėtų gauti daugumą vietų parlamente pagal rinkimų sistemą, suteikiančią daugiau galių kaimo gyventojams – tradiciniams jo rėmėjams. Balsavimas baigsis 17 val., o rezultatų laukiama vėlai vakare.

Najibas Razakas rinkimų išvakarėse kreipėsi į rinkėjus ir pažadėjo pajamų mokesčio lengvatas jaunimui bei valstybines šventes, jei laimės jo koalicija. Mahathiras Mohamadas, kuris Malaiziją autoritariškai valdė 22 metus iki 2003-iųjų, tęsė kampanijos temą, kad opozicija, jei būtų išrinkta, išgelbėtų šalį nuo korumpuoto elito.

Kilus korupcijos skandalui dėl premjero įsteigto investicijų fondo, sukančio milijardus JAV dolerių, 92 metų Mahathiras Mohamadas sugrįžo iš politinės pensijos ir prisidėjo prie opozicijos, siekdamas nušalinti savo buvusį globotinį Najibą Razaką.

Balsuoti šiuose rinkimuose gali maždaug 15 mln. malaiziečių. Rinkimų komisija prognozuoja, kad aktyvumas bus 85 procentai.

Opozicija ir rinkimų stebėjimo grupės sakė, kad komisijos sprendimas surengti balsavimą savaitės viduryje tikriausiai sumažins rinkėjų aktyvumą ir bus palankus valdančiajai partijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.