Gvatemala išsiunčia iš šalies Švedijos ir Venesuelos ambasadorius

Gvatemala ketvirtadienį paprašė Švedijos ir Venesuelos ambasadorių palikti šalį, apkaltinusi juos kišimusi į šios Centrinės Amerikos valstybės vidaus reikalus.

 Gvatemala ketvirtadienį paprašė Švedijos ir Venesuelos ambasadorių palikti šalį, apkaltinusi juos kišimusi į šios Centrinės Amerikos valstybės vidaus reikalus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gvatemala ketvirtadienį paprašė Švedijos ir Venesuelos ambasadorių palikti šalį, apkaltinusi juos kišimusi į šios Centrinės Amerikos valstybės vidaus reikalus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2018, 10:03 AM, atnaujinta May 11, 2018, 10:05 AM

Vyriausybės pranešime spaudai sakoma, kad Gvatemala nori, jog šalį paliktų švedų ambasadorius Andersas Kompassas ir venesueliečių diplomatė Elena Alicia Salcedo.

A. Kompassas yra žymus diplomatas ir žmogaus teisių gynėjas. Keliomis dienomis anksčiau jis paskelbė, kad Švedija skirs finansinės paramos Jungtinių Tautų remiamai komisijai, tiriančiai korupciją Gvatemaloje.

JT remiama Tarptautinės kovos su nebaudžiamumu Gvatemaloje komisija (CICIG) apkaltino Gvatemalos prezidentą Jimmy Moralesą korupcija, susijusia su įtariamu neteisėtu jo prezidentinės kampanijos finansavimu.

Prezidentas savo ruožtu nesėkmingai mėgino išsiųsti iš šalies tos komisijos vadovą Ivaną Velasquezą (Ivaną Velaskesą).

Vis dėlto Gvatemala nenurodė, dėl kokių priežasčių išsiunčiami A. Kompassas ir E. A. Salcedo. Žinoma tik tiek, kad jie esą „kišosi į (šalies) vidaus reikalus“.

Spaudos konferencijoje Gvatemalos užsienio reikalų ministrė Sandra Jovel pareiškė, kad tai buvo jos vyriausybės suverenus sprendimas. Jos teigimu, kitų diplomatų išsiųsti neplanuojama.

Buvęs Gvatemalos diplomatijos vadovas Fernando Carrera sakė, kad vyriausybė bando atimti iš CICIG finansinę ir politinę paramą dėl jos vykdomų korupcijos tyrimų.

„Tai yra beviltiškas bandymas, nes vyriausybė turi vis mažiau paramos (šalies) viduje, ir privalo jų (CICIG) atsikratyti“, – teigė F. Carrera.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.