Akibrokštas už nužudymą 18 metų kalėjusiam vyrui: žinia buvo tikras likimo smūgis

Lenkijos Aukščiausiasis Teismas trečiadienį išteisino vieną vyrą, praleidusį 18 metų kalėjime už paauglės išžaginimą ir nužudymą, teisėjams nusprendus, kad jis negalėjo įvykdyti to nusikaltimo.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-16 21:14

Lenkijos dešiniojo sparno vyriausybė atkreipė dėmesį į Tomaszo Komendos bylą, kaip į esą netinkamai veikiančios teisingumo sistemos, kuriai reikalingos esminės reformos, pavyzdį.

Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro savo ruožtu pareiškė, kad išteisinamoji nutartis rodo, kad teisingumo sistemos klaidos gali būti ištaisytos.

„Niekas negali sugrąžinti Tomaszo Komendos prarastų metų, tačiau šis išteisinimas atkuria neteisingai nuteisto nekalto vyro orumo jausmą“, – sakė ministras.

42 metų T. Komenda iš kalėjimo buvo paleistas kovą, prokurorams peržiūrėjus jo bylą ir padarius išvadą, kad jis negalėjo įvykdyti to šiurpaus nusikaltimo, sukrėtusio visą Lenkiją. Byla buvo peržiūrėta Z. Ziobro prašymu.

Į teisingumo ministrą kreipėsi 15-metės, nužudytos pietvakarių Lenkijoje per 1997-ųjų Naujųjų metų vakarėlį, tėvai. Jie abejojo T. Komendos kalte.

Prokurorai kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą prašydami vyrą išteisinti.

Trijų teisėjų kolegijai paskelbus, kad T. Komenda yra nekaltas, ir kad ankstesni įrodymai bei nauji faktai parodė, jog jis negalėjo įvykdyti to nusikaltimo, išteisintas vyras susigraudino.

„Pastaruosius 18 metų savęs klausiau: ką bloga padariau, kad paverčiau savo gyvenimą pragaru?“ – žurnalistams vėliau sakė T. Komenda.

„Visą tą laiką su manimi elgėsi kaip su šiukšle“, – pridūrė jis.

T. Komenda nurodė, kad dabar su juo dirba psichologai.

Teismas sakė, kad naujausi teismo medicinos metodai padėjo iš naujo pažvelgti į turimus įrodymus ir buvo padaryta išvada, jog T. Komenda neįvykdė to nusikaltimo. Teisėjai taip pat atkreipė dėmesį į padarytas klaidas renkant įkalčius bei neatsakingą požiūrį į atsakovo liudytojų apklausą. Šios klaidos dabar tiriamos.

T. Komendos advokatas Zbigniewas Cwiakalskis sakė, kad sieks savo klientui daugiau kaip 10 mln. zlotų (2,3 mln. eurų) kompensacijos už neteisingą nuosprendį ir kalėjime praleistus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.