JT branduolinių bandymų uždraudimo organizacija pasirengusi vykti į Šiaurės Korėją

Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties organizacijos (CTBTO) vadovas trečiadienį pareiškė, kad yra pasirengęs išsiųsti savo komandą į Šiaurės Korėją patikrinti šalies branduolinių bandymų komplekso uždarymo.

Scanpix nuotr. 
Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2018, 9:54 PM, atnaujinta May 16, 2018, 10:32 PM

CTBTO vykdomasis sekretorius Lassina Zerbo (Lasina Zerbas) sakė, kad jo organizacija turi „reikiamų ekspertų, unikalių tikrinimo technologijų ir itin reikalingą tarptautinį patikimumą, kad patvirtintų ir stebėtų Pungjė-ri bandymų komplekso uždarymą“.

Praeitą savaitgalį Šiaurės Korėja paskelbė „visiškai“ sunaikinsianti Pungjė-ri bandymų kompleksą per kažkuriuo metu nuo gegužės 23-osios iki 25-osios įvyksiančią ceremoniją, į kurią kviečiami užsienio žiniasklaidos atstovai.

Nors CTBTO negali atlikti jokių reikšmingų darbų iki gegužės 25-osios, organizacija galėtų įvykdyti patikrinimą prieš birželio 12-ąją planuojamą JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno viršūnių susitikimą.

„Jei prieš viršūnių susitikimą mus pakvies atlikti matavimų toje vietoje,.. galėsime tai padaryti“, – nurodė L. Zerbo.

Speciali komanda gali būti suformuota per savaitę, teigė jis.

Šiaurės Korėja nėra pasirašiusi Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties, tačiau „tai nėra kliūtis suteikti mūsų technologijų tarptautinei bendruomenei“, pridūrė CTBTO vadovas.

Vis dėlto L. Zerbo patvirtino, kad kol kas į organizaciją dėl Pungjė-ri bandymų komplekso uždarymo patvirtinimo dar nesikreipė nei Šiaurės Korėja, nei kitos šalys.

Pchenjanas antradienį paskelbė apie planus prisijungti prie pasaulinių pastangų įgyvendinti visišką branduolinių ginklų bandymų draudimą.

Tačiau anksčiau trečiadienį Šiaurės Korėja pagrasino atšaukti Kim Jong Uno susitikimą su D. Trumpu, jeigu Vašingtonas spaus Pchenjaną vienašališkai atsisakyti branduolinio arsenalo, bei piktinosi šiuo metu vykstančiomis bendromis Pietų Korėjos ir JAV aviacijos pratybomis „Max Thunder“, kurias Pchenjanas pavadino „grubia ir pavojinga provokacija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.