Malaizijos karalius suteikė malonę politikui Anwarui Ibrahimui

Kelerius pastaruosius metus už grotų praleidęs įtakingas Malaizijos politikas Anwaras Ibrahimas trečiadienį buvo paleistas į laisvę, sulaukęs karaliaus malonės.

Kelerius pastaruosius metus už grotų praleidęs įtakingas Malaizijos politikas Anwaras Ibrahimas trečiadienį buvo paleistas į laisvę, sulaukęs karaliaus malonės.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kelerius pastaruosius metus už grotų praleidęs įtakingas Malaizijos politikas Anwaras Ibrahimas trečiadienį buvo paleistas į laisvę, sulaukęs karaliaus malonės.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2018, 9:55 AM, atnaujinta May 16, 2018, 9:56 AM

Malonė atveria jam kelią grįžti į didžiąją politiką kaip galimam ministro pirmininko Mahathiro Mohammedo įpėdiniui po netikėtos daugiau nei šešis dešimtmečius šalį valdžiusio režimo nesėkmės rinkimuose.

Besišypsantis ir guvus Anwaras Ibrahimas, pasipuošęs juodu kostiumu, išėjo iš Kvala Lumpūro ligoninės, kur jam buvo atlikta peties operacija. Sustojęs priešais minią žurnalistų, jis iškėlė į viršų nykštį, o tada sėdo į vieną iš automobilių kolonos mašinų ir nuvažiavo, nepaskelbęs jokio pareiškimo.

Anwaro Ibrahimo partijos pareigūnai sakė, kad jis vyksta į susitikimą su Malaizijos karaliumi, o popiet turėtų paskelbti pareiškimą visuomenei. Vakare Anwaras Ibrahimas turėtų pasirodyti politiniame mitinge.

70-metis Anwaras Ibrahimas karaliaus malonės sulaukė už grotų praleidęs trejus metus. Vienas ryškiausių opozicijos veikėjų 2015 metais buvo nuteistas už sodomiją. Jo bausmės atlikimo laikas turėjo baigtis birželio 8 dieną.

Anwaro Ibrahimo paleidimas vainikuoja dramatiškus pokyčius šalies politinėje arenoje po praėjusią savaitę vykusių rinkimų, per kuriuos netikėtą pralaimėjimą patyrė korupcijos skandalų persekiojama valdančioji koalicija, pastaruosius šešis dešimtmečius stovėjusi prie šalies vairo.

Anwaras Ibrahimas artimiausiu metu negalės prisijungti prie vyriausybės, nes pirmiausia jis turi būti išrinktas į parlamentą. Įstatymų leidėjo mandato politikas neteko 2015 metais, kai aukštesnės instancijos teismas patvirtino jam paskelbtą apkaltinamąjį nuosprendį byloje dėl homoseksualių santykių su jaunu padėjėju.

Daugelis Malaizijoje šį nuosprendį laiko politiškai motyvuotu. Pats Anwaras Ibrahimas tvirtina, kad tuometinė vyriausybė sufabrikavo bylą siekdama pažaboti jo vadovaujamą opozicinį judėjimą.

Šio politiko paleidimas neabejotinai sustiprins visuomenėje jaučiamas džiugias nuotaikas dėl šalyje prasidedančios naujos politinės eros.

Anwaras Ibrahimas anksčiau priklausė didžiausiai buvusios valdančiosios „Nacionalinio fronto“ koalicijos partijai, o 1993-1998 metais užėmė vicepremjero postą. Jis buvo laikomas realiausiu tuo metu vyriausybei vadovavusio Mahathiro Mohamado politiniu įpėdiniu, tačiau kilus nesutarimams premjeras jį atleido, o 1999 metų balandį jis buvo įkalintas.

92 metų Mahathirui Mohamadui nusprendus sugrįžti į didžiąją politiką buvę nesutaikomi priešininkai suvienijo jėgas, ir tai atvedė opoziciją į stulbinamą pergalę visuotiniuose rinkimuose.

Mahathiras Mohamadas sakė planuojantis vyriausybei vadovauti apie dvejus metus vadovauti. Jis leido suprasti, jog vėliau valdžios įgaliojimus perduos Anwarui Ibrahimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę