Brazilijoje pareikšti kaltinimai 11 įtariamų „Islamo valstybės“ verbuotojų

Brazilijos prokurorai pareiškė kaltinimus 11 šalies piliečių, kaip manoma, platinusių džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) propagandą ir mėginusių užverbuoti nepilnamečių atakoms šioje Lotynų Amerikos šalyje.

Kaltinamasis ragino surengti išpuolį per karnavalo iškilmes Rio de Žaneire arba Baijos valstijos mieste Salvadore. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Kaltinamasis ragino surengti išpuolį per karnavalo iškilmes Rio de Žaneire arba Baijos valstijos mieste Salvadore. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2018, 1:44 PM, atnaujinta May 18, 2018, 2:44 PM

Šie asmenys 2016–2017 metais „buvo atsakingi už teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ propagavimą Brazilijoje publikacijomis socialiniuose tinkluose, dalijantis medžiaga per „WhatsApp“ ir „Facebook“, taip pat verbuojant nepilnamečius dalyvauti teroro aktuose šalies teritorijoje“, sakoma Gojaso valstijos prokuratūros pareiškime.

Pasak pareigūnų, vienas iš kaltinamųjų per socialinių tinklų pokalbių grupę „Brazilijos valstybės kalifatas“ kvietė surengti ataką, panašią į įvykdytą Londone pernai kovą, kai vienas į islamą atsivertęs britas prie Jungtinės Karalystės parlamento pastato rėžėsi į žmones automobiliu ir puolė aukas peiliu. Tąsyk žuvo penki žmonės.

Kaltinamasis ragino surengti panašų išpuolį per karnavalo iškilmes Rio de Žaneire arba Baijos valstijos mieste Salvadore.

Kitas iš kaltinamųjų, kaip įtariama, kitoje pokalbių grupėje tvirtino palaikantis ryšius su dar vienu numanomu sąmokslininku ir aptaręs su juo planus surengti išpuolį panaudojant sprogmenis.

Iš minėtų 11 asmenų tik vienas yra suimtas, naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis Gojaso valstijos prokuratūroje.

Šis tyrimas buvo pradėtas gavus informacijos iš Ispanijos civilinės gvardijos apie Brazilijoje veikiančias pokalbių grupes, kuriose diskutuojama apie „Islamo valstybę“.

Pernai gegužę Brazilijoje aštuoni asmenys buvo nuteisti kalėti iki 15 metų už rengimąsi įvykdyti teroro išpuolių per 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadą. Nė vienas iš tų numanomų sąmokslų nebuvo įgyvendintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.