Aktyvistų grupės siekia suskaidyti „Facebook“

Į koaliciją susibūrusios aktyvistų grupės pradeda kampaniją, kuria bus siekiama suskaidyti „Facebook“, nes milžiniškas socialinis tinklas, pasak iniciatorių, „turi per daug galios kištis į mūsų gyvenimus ir demokratiją“.

Į koaliciją susibūrusios aktyvistų grupės pradeda kampaniją, kuria bus siekiama suskaidyti „Facebook“, nes milžiniškas socialinis tinklas, pasak iniciatorių, „turi per daug galios kištis į mūsų gyvenimus ir demokratiją“.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Į koaliciją susibūrusios aktyvistų grupės pradeda kampaniją, kuria bus siekiama suskaidyti „Facebook“, nes milžiniškas socialinis tinklas, pasak iniciatorių, „turi per daug galios kištis į mūsų gyvenimus ir demokratiją“.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2018, 1:27 PM, atnaujinta May 22, 2018, 1:34 PM

Svetainę ir puslapį „Facebook“ tinkle sukūrusios grupės ragina pasirašyti JAV federalinei prekybos komisijai adresuotą peticiją, kurioje reikalaujama, kad socialinės žiniasklaidos milžinė atskirtų „Instagram“, „WhatsApp“ ir „Messenger“ tinklus, kurie galėtų konkuruoti su „Facebook“, ir „nustatytų griežtas privatumo taisykles“.

Kampaniją pradėjo keletas grupių, kurios siekia ginti skaitmenines teises ir privatumą, taip pat rūpinasi kitomis socialinėms problemomis.

„Facebook“ ir Markas Zuckerbergas įgijo gąsdinančią galią“, – pareiškė grupės savo svetainėje.

„Facebook“ vienašališkai sprendžia, kokias naujienas kiekvieną dieną pamatys milijardai žmonių visame pasaulyje. Siekdama apsaugoti savo monopolį, įmonė perka galimus konkurentus arba juos įvaro į bankrotą, žlugdo inovacijas ir pasirinkimą. Ji seka mus beveik visur internete, o per mūsų išmaniuosius telefonus – net ir realiajame pasaulyje“, – pažymėjo aktyvistai.

Kovo mėnesį paaiškėjus, kad Didžiosios Britanijos politinių konsultacijų įmonė „Cambridge Analytica“ per savo programėlę „Facebook“ socialiniame tinkle rinko naudotojų duomenis, įsiplieskė didelis skandalas.

Spėjama, kad šie duomenys galėjo būti panaudoti per 2016 metų JAV prezidento rinkimų kampaniją ir rengiantis referendumui dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES). Kalbama, kad „Cambridge Analytica“ galėjo gauti iš viso 87 mln. socialinio tinklo naudotojų duomenis.

Komentuodamas aktyvistų pradėtą kampaniją, „Facebook“ atstovas spaudai pareiškė, kad socialinis tinklas „veikia konkurencinėje aplinkoje, kurioje žmonės naudoja mūsų programėles ir kartu naudojasi daugelio kitų siūlomomis nemokamomis paslaugomis“.

Pasak atstovo, „vidutinis asmuo bendravimui ir ryšio palaikymui naudoja aštuonias skirtingas programėles“.

„Facebook“ vadovas ir įkūrėjas M. Zuckerberg JAV Kongreso komisijai praėjusį mėnesį pareiškė nemanąs, kad „Facebook“ yra monopolija.

Apytikriais skaičiavimais, „Facebook“ visame pasaulyje turi apie 2 mlrd. naudotojų, o pranešimų siuntimo programėlės „Messenger“ ir „WhatsApp“ – po daugiau kaip 1 mlrd. naudotojų.

Kad „Facebook“ būtų suskaidyta, prireiktų ilgo JAV valdžios tyrimo ir galbūt ilgos kovos teisme.

Kampaniją pradėjo aktyvistų organizacijos „Demand Progress“, „MoveOn“ ir „SumOfUs“, taip pat grupės „Citizens Against Monopoly“, „Jewish Voice for Peace“ ir „Muslim Grassroots Movement“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.