Jei bus perrinktas, R. T. Erdoganas žada „stiprinti ryšius“ su Europa

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, ketvirtadienį pristatęs savo valdančiosios partijos programą artėjant birželį vyksiantiems rinkimams, pažadėjo stiprinti įtemptus santykius su Europa.

 Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, ketvirtadienį pristatęs savo valdančiosios partijos programą artėjant birželį vyksiantiems rinkimams, pažadėjo stiprinti įtemptus santykius su Europa. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, ketvirtadienį pristatęs savo valdančiosios partijos programą artėjant birželį vyksiantiems rinkimams, pažadėjo stiprinti įtemptus santykius su Europa. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2018, 8:21 PM

„Norime sustiprinti savo ekonominius ir politinius santykius su įvairiomis regioninėmis struktūromis, ypač Europos Sąjunga“, – sakė prezidentas Ankaros stadione, kur į oficialų jo partijos programos pristatymą susirinko minia žmonių.

„Neatsisakysime siekio (pradėti) prisijungimo prie ES procesą, abiem pusėms naudingu pagrindu; laikome tai strateginiu tikslu“, – pridūrė R. T. Erdoganas.

Turkijos prezidentas ir Valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP), kurią jis drauge su bendražygiais įkūrė 2001-aisiais, siekia perrinkimo per birželio 24-ąją vyksiančius pirmalaikius rinkimus.

Santykiai tarp Turkijos ir ES jau kurį laiką yra įtempti. Ankaros ir Vakarų santykiai ypač paaštrėjo po 2016-ųjų liepą įvykusio mėginimo nuversti Turkijos prezidentą, Bendrijai ėmus raginti Ankarą atšaukti nepaprastąją padėtį, per kurią buvo sulaikyti 50 tūkst. žmonių.

Vis dėlto AKP programoje tvirtinama, kad santykiai su ES „nėra alternatyva mūsų kitiems santykiams“.

Naujausi R. T. Erdogano komentarai gerokai skiriasi nuo pernykštės jo retorikos per kampaniją artėjant svarbiam referendumui dėl prezidento galių išplėtimo.

ES šalims narėms, įskaitant Vokietiją, Nyderlandus ir Austriją, uždraudė savo teritorijose rengti mitingus prieš tą balandį vykusį balsavimą, Turkijos lyderis apkaltino tas valstybes nacių elgesiu.

Savo programoje AKP nurodė norinti „įveikti problemas su JAV“ ir pridūrė, kad jai „svarbu išsaugoti artimą bendradarbiavimą su JAV“.

Turkijos santykiai su šia NATO sąjungininke yra įtempti dėl kelių problemų, įskaitant Vašingtono paramą Sirijos kurdų kovotojams ir JAV atsisakymą išduoti musulmonų pamokslininką Fethullah Guleną. Ankara jį kaltina surengus 2016 metais įvykusį nepavykusį perversmą, o pats F. Gulenas jam metamus kaltinimus neigia.

AKP programoje taip pat išreikštas noras, kad JAV liautųsi rėmusios kurdų Liaudies apsaugos dalinių (YPG) kovotojus ir suteiktų „konkrečios paramos“ Ankarai, kovojančiai su Kurdistano darbininkų partija (PKK), kuri yra susijusi su YPG bei nuo 1984 metų vykdo sukilimą Turkijoje. Taip pat valdančioji partija nori, kad Vašingtonas išduotų Ankarai F. Guleną.

YPG Ankara, JAV ir ES laiko teroristine organizacija.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu birželio 4-ąją turėtų atvykti vizito į Vašingtoną.

Prieš R. T. Erdogano kalbą AKP pristatė savo rinkimų kampanijos šūkius, tarp jų ir „Stiprus parlamentas, stipri vyriausybė ir stipri Turkija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.