Neseniai Vilniuje viešėjusį Rusijos opozicijos žurnalistą nušovė Kijeve

Kijeve antradienio vakarą nušautas vienas garsiausių Rusijos opozicijos žurnalistų Arkadijus Babčenka. Apie žinomo opozicionieriaus mirtį pranešė Ukrainos Rados deputatas Antonas Geraščenka, o po to informacija apie 21 valandą patvirtino ir policija.

 Arkadijus Babčenka<br> oboz.ua
 Arkadijus Babčenka<br> oboz.ua
Daugiau nuotraukų (1)

Papildyta AFP/BNS inf.

May 29, 2018, 10:08 PM, atnaujinta May 30, 2018, 10:09 AM

Į vyrą šauta namie, o jis mirė greitosios pagalbos mašinoje. Kas šovė į žurnalistą, nežinoma.

„Buvo nušautas bute. Ten pilna kraujo. Iki ligoninės nepavyko jo nuvežti. Mirė mašinoje“, – tikino portalo obozrevatel ua. informatorius.

Žinoma, kad vyrui šauta į nugarą.

„Gavome skambutį iš moters. Tai nukentėjusiojo žmona. Ji surado savo vyrą kraujo klane, išėjusi iš vonios. Ji girdėjo kažkokį duslų garsą“, – teigė policijos pareigūnai.

„Telefonu 102 sulaukėme gydytojų pranešimo: jiems paskambino moteris ir pasakė, kad namuose rado savo vyrą, paplūdusį krauju. Nuo patirtų sužalojimų, įtariama – į nugarą, nukentėjusysis mirė“, – socialinio tinko „Facebook“ paskyroje pranešė Kijevo policijos komunikacijos skyriaus vadovė Oksana Bliščik.

Kaip aiškėja, žurnalistas vakare ėjo į parduotuvę duonos, o kai sugrįžo namo, pradėjo rakinti duris. Jam jas atisidarius, į nugarą šovė žudikas ir pasišalino.

Dneprovsko policijos padalinys aiškinasi įvykio aplinkybes.

Apie incidentą savo feisbuko paskyroje jau anksčiau pranešė kanalo ATR generalinio direktoriaus pavaduotojas Aideras Muždabajevas.

41-erių A.Babčenka buvo vienas didžiausių Rusijos politikos ir prezidento Vladimiro Putino kritikų, pasitraukęs iš Rusijos į užsienį. Jis gyveno pradžioje ir Čekijoje. Jis pirmasis aprašė Rusijos ir Gruzijos karo 2008-siais rusų armijos žiaurumus osetinų ir gruzinų atžvilgiu.

Prieš dvejus metus iš gimtinės žurnalistas privalėjo bėgti dėl grasinimų nužudyti po straipsnių apie privalomus teisingus ir skaidrius prezidento rinkimus bei Sirijos problemas.

Velionis neseniai buvo Vilniuje, kur vyko forumas, į kurį rinkosi demokratinės Rusijos jėgos, vedamos opozicionieriaus Gario Kasparovo.

Pastaruoju metu A.Babčenka dirbo televizijoje ATR.

1977-aisiais gimęs A. Babčenka – Rusijos rašytojas ir opozicijos žurnalistas, karo korespondentas, leidėjas. 2017-ųjų vasarį A. Babčenka pranešė, kad laikinai palieka Rusiją dėl jam ir jo šeimai kilusios grėsmės. Po to jis gyveno Prahoje, vėliau – Izraelyje, nuo 2017-ųjų jis gyveno Kijeve.

Tai – ne pirmoji pagarsėjusi žurnalisto žmogžudystė Ukrainos sostinėje per pastaruosius trejus metus.

2016-ųjų liepos 20-osios rytą Kijevo centre susprogdintas „Ukrainos tiesos“ vadovės Alionos Pritulos automobilis, kuriame buvo baltarusis žurnalistas Pavelas Šeremetas. Nepriklausomame naujienų portale „Ukrainska Pravda“ dirbęs 44 metų žurnalistas savo straipsniuose kritikavo tiek Kremliaus, tiek Kijevo politikos kursą.

2015-aisiais Kijeve, daugiabučio, kuriame gyveno, kieme buvo nužudytas žymus ukrainiečių žurnalistas Olesis Buzina.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pasmerkė Rusijos žurnalisto ir Kremliaus kritiko Arkadijaus Babčenkos nužudymą Kijeve.

„Užsienio reikalų ministerija smerkia gegužės 29 dieną įvykdytą išpuolį Kijeve, Ukrainoje, kurio metu buvo nušautas Rusijos opozicijos žurnalistas Arkadijus Babčenko“, – rašoma ministerijos išplatintame pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.