Rusijos diabeto grupė paskelbta „užsienio agente“

Viena Rusijos grupė, besirūpinanti diabetu sergančiais žmonėmis, antradienį pranešė, kad teismas paskelbė ją „užsienio agente“; šis kontroversiškas sprendimas laikomas bandymu nubausti šią organizaciją už tai, kad ji iš tarptautinių farmacijos kompanijų priėmė aukų.

A.Barzdžius
A.Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2018, 7:38 PM

„Kai tik gausime rašytinę nutartį, žmogaus teisių gynėjai parengs apeliaciją“, – sakė pilietinės grupės, padedančios sergantiesiems diabetu pietiniame Saratovo regione, vadovė Larisa Saigina.

„Noriu iškart pasakyti, kad dar neplanuojame uždaryti savo organizacijos“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP telefonu.

„Kovosime iki galo“, – pridūrė L. Saigina. Vis dėlto ji pripažino, kad jos vadovaujamos grupės veikla jau buvo paveikta.

2012 metais, po Vladimiro Putino perrinkimo į prezidento postą, Rusija padidino spaudimą pilietinės visuomenės organizacijoms priėmusi įstatymą, įpareigojantį „politinę“ veiklą vykdančias ir tarptautinį finansavimą gaunančias grupes deklaruotis esant užsienio agentėmis.

Šis terminas daugeliui primena Stalino laikų represijas ir Šaltojo karo šnipinėjimą.

Dėl šių taisyklių kai kurios organizacijos atsisakė itin reikalingo finansavimo iš užsienio, o kitos išvis nutraukė savo veiklą.

Atsisakančios registruotis organizacijos turi mokėti dideles baudas.

Saratovo diabeto grupei buvo skirta 300 tūkst. rublių (4 150 eurų) bauda.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad su teisinėmis problemomis ši organizacija susidūrė, kai vienas vietos medicinos studentas, vadovavęs studentų grupei, agitavusiai palaikyti V. Putiną rinkimuose, pasiskundė, kad ta grupė priėmė aukų iš užsienio farmacijos kompanijų ir patarinėjo žmonėms nenaudoti rusiško insulino.

Liberalus laikraštis „Novaja Gazeta“ rašė, kad teismo užsakytas tyrimas parodė, jog ta grupė vykdė politinę veiklą, nes bendravo su vietos pareigūnais ir skundėsi jiems dėl problemų, su kuriomis susiduria diabetu sergantys žmonės.

Leidinys nurodė, kad minėtas tyrimas atskleidė, jog Saratovo grupė, viešai kėlusi abejones Rusijoje pagaminto insulino kokybe, esą pakenkė vyriausybės įvaizdžiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.