Prieš mirtį Rusijos opozicijos žurnalistas pasidalino jautriu įrašu

Rusijos opozicijos žurnalistas Arkadijus Babčenka nušautas antradienio vakarą Kijeve prie savo buto durų. Ne kartą grasinimų sulaukęs vyras, panašu, nė neįtarė, kad jam kilusi didžiulė grėsme ir prieš mirtį socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino jautriu įrašu.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 30, 2018, 1:49 PM, atnaujinta May 30, 2018, 3:01 PM

„Prieš ketverius metus generolas Kulčickis ne paėmė mane į šį sraigtasparnį. Nebuvo vietos. Praėjus dviem valandoms nuo šios nuotraukos padarymo, jis buvo numuštas. Žuvo keturiolika žmonių. O man pasisekė. Taip išeina, kad šiandien antroji mano gimimo diena“, – rašė A.Babčenka nė nenutuokdamas, kad tai bus ir jo mirties diena.

Kaip paaiškėjo, žudikas laukė jo prie namų. Kai A.Babčenka grįžo iš parduotuvės, užpuolikas paleido žurnalistui į nugarą kulkas. Vyras mirė pakeliui į ligoninę.

Netrukus įvykio vietoje buvo gausu ne tik policijos pareigūnų, bet ir žurnalistų, dalis jų asmeniškai pažinojo A.Babčenką.

Žurnalisto kolega ir draugas Jurijus Macarskis pasakojo, kad A.Babčenka į Kijevą sugrįžo gegužės 29 dieną po neilgų atostogų užmiestyje. Vakare jis kartu su žmona Olga ketino eiti į svečius.

Prieš tai A.Babčenka nuėjo į parduotuvę, esančią šalia namų. Name jo jau laukė žudikas, kuris į jį paleido šūvius. Išgirdusi juos sutuoktinė Olga išbėgo iš vonios ir pamatė sužeistą vyrą. Ji tuojau pat iškvietė pagalbą. Tačiau medikams nepavyko išgelbėti vyro, jis mirė pakeliui į ligoninę.

Ukrainos policija, tirianti rusų žurnalisto ir Kremliaus kritiko Arkadijaus Babčenkos nužudymą Kijeve, antradienį pareiškė, jog pagrindiniu šio nusikaltimo motyvu laiko opozicionieriaus profesinę veiklą.

„Turint galvoje jo darbą, pirmoji ir akivaizdi versija – tai jo profesinė veikla“, – sakė Nacionalinės policijos vyriausiosios valdybos Kijeve viršininkas Andrijus Kryščenka.

Tiesa, J.Macarskis negalėjo įvardinti su kokiu konkrečiai žurnalistiniu tyrimu ar straipsniu galėjo būti susijusi žmogžudystė. Be to, pasak žurnalisto kolegos, pastaruoju metu A.Babčenka nekalbėjo apie galimą jo sekimą ar kokius nors įtarimą keliančius dalykus.

Pasak jo, knyga turėjo būti apie karą Rytų Ukrainoje, kur A.Babčenka lankėsi daugybę kartų ir parašė apie tai ne vieną straipsnį.

J.Macarskis kaip ir kita A.Babčenkos draugė Julija įsitikinę, kad žurnalisto nužudymo pėdsakai veda į Maskvą.

Pasak jų, A.Babčenka galėjo būti nužudytas už nuolatinius griežtus pasisakymus apie Rusijos valdžią ir ją palaikančius žmones.

Prieš daugiau nei metus iš gimtinės A.Babčenka privalėjo bėgti dėl grasinimų nužudyti po straipsnių apie privalomus teisingus ir skaidrius prezidento rinkimus bei Sirijos problemas.

Tačiau Rusijos valdžia greitai sureagavo į žurnalisto nužudymą ir pareiškė net neabejojanti, kad kaltė bus verčiama jai, nors ji su tuo nėra susijusi. Rusijos televizijos kanalai, nušviesdami šį įvykį, pabrėžė, kad žurnalistų nužudymas Ukrainoje nėra neįprastas dalykas.

Kremlius pasmerkė rusų žurnalisto Arkadijaus Babčenkos nužudymą Kijeve ir paragino tarptautinę bendriją griežtai sureaguoti į sąlygas, kuriomis Ukrainoje dirba žiniasklaidos atstovai.

„Mes ryžtingai smerkiame šią žmogžudystę. Tikimės tikro, o ne parodomojo tyrimo siekiant išaiškinti tuos, kas stovi už šios žmogžudystės“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad „pastaruoju metu Ukraina, deja, tampa labai pavojinga vieta žurnalistų darbui“.

„Mes žinome, kad ten žūsta daug žmonių, žūsta daug žurnalistų, žurnalistai išvaromi iš šalies, žurnalistus už žurnalistinę veiklą meta į kalėjimą“, – sakė D.Peskovas.

Jis pabrėžė: „Mes tai laikome neleistinu dalyku ir manome, kad tai turi būti tema labai griežtai tarptautinei reakcijai, kuri paskatins Ukrainos valdžią imtis veiksmingų priemonių siekiant ištaisyti situaciją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.