„Human Rights Watch“ įspėjo Europą – kankinimai slaptuosiuose kalėjimuose gali kartotis

Jungtinėse Valstijose įsikūrusi žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ pareiškė susirūpinimą, kad atsakingi pareigūnai Europoje nesusidūrė su pasekmėmis dėl pagalbos Jungtinių Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) nelegalių kankinimų programoje.

 Organizacija taip pat perspėja, jog nelegalios praktikos gali sugrįžti.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Organizacija taip pat perspėja, jog nelegalios praktikos gali sugrįžti.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2018, 10:57 PM

Organizacija taip pat perspėja, jog nelegalios praktikos gali sugrįžti.

Taip vienas „Human Rights Watch“ vadovų Nadim Houry komentavo ketvirtadienį Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) paskelbtus sprendimus, kad Lietuvoje ir Rumunijoje veikė CŽV slapti kalėjimai.

„Europos Teismo sprendimas pabrėžia, kad Europos pareigūnai niekada nepatyrė nemalonių pasekmių dėl pagalbos nelegalioje CŽV kankinimų ir tardymų programoje“, – pranešime spaudai teigė N. Houry.

„Atskaitomybės trūkumas, kurį JAV atspindi situacija, kai nauja CŽV vadove paskirta su tardymų programa susijusi pareigūnė, palieka atviras duris nelegalioms praktikoms“, – pažymi jis.

CŽV vadove neseniai tapo Gina Haspel – specialiųjų operacijų veteranė, kurios praeitį temdo slapti tardymai Tailande, per kuriuos suimtieji buvo kankinami.

EŽTT ketvirtadienį paskelbė, kad CŽV kalėjimas Lietuvoje veikė 2005–2006 metais. Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje Strasbūro teismas įpareigojo išmokėti 130 tūkst. eurų Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah (Abu Zubaida).

Lietuva svarsto skųsti EŽTT sprendimą Didžiajai teismo kolegijai, tam ji turi tris mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.