A.Merkel politinė sąjungininkė: Bavarijos žemės vadovas elgiasi kaip „D.Trumpo bonsas“

Vokietijos vyriausybės vidaus nesutarimai dėl migracijos penktadienį peraugo į rimtą apsižodžiavimą, kai viena kanclerės Angelos Merkel politinė sąjungininkė apkaltino kitą įtakingą politiką, kad jis elgiasi kaip „Trumpo bonsas“, grasindamas, jog kai kurie pabėgėliai bus per sieną išsiunčiami atgal.

 Vokietijos vyriausybės vidaus nesutarimai dėl migracijos penktadienį peraugo į rimtą apsižodžiavimą, kai viena kanclerės Angelos Merkel politinė sąjungininkė apkaltino kitą įtakingą politiką, kad jis elgiasi kaip „Trumpo bonsas“, grasindamas, jog kai kurie pabėgėliai bus per sieną išsiunčiami atgal.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vokietijos vyriausybės vidaus nesutarimai dėl migracijos penktadienį peraugo į rimtą apsižodžiavimą, kai viena kanclerės Angelos Merkel politinė sąjungininkė apkaltino kitą įtakingą politiką, kad jis elgiasi kaip „Trumpo bonsas“, grasindamas, jog kai kurie pabėgėliai bus per sieną išsiunčiami atgal.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-15 15:13, atnaujinta 2018-06-15 15:16

Šis ginčas iškėlė klausimų dėl A. Merkel politinės ateities, turint galvoje, kad kai kuriose Europos šalyse valdžioje jau esančios nacionalistinės politinės jėgos didina spaudimą ilgametei Vokietijos kanclerei dėl jos svetingos migracijos politikos.

Tarp griežčiausių A. Merkel kritikų yra Bavarijos žemės vadovas Markusas Soederis, kurio Krikščionių socialinė sąjunga (CSU) laikosi vis griežtesnio kurso artėjant šį rudenį numatytiems žemių rinkimams.

CSU priklauso A. Merkel valdančiajai koalicijai.

M. Soederis ir jo partijos kolega, vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis, nori, kad į pasienį būtų pasiųsta policija, kuri išsiųstų atgal migrantus, kurie kitose Europos šalyse jau užregistruoti kaip pabėgėliai.

Kanclerė įspėjo, kad toks žingsnis reikštų naštos perkėlimą kitoms šalims, tokioms kaip Italija bei Graikija, kurioms sunkiai sekasi tvarkytis su per Viduržemio jūra plūstančių migrantų srautais.

„Ponas M. Soederis elgiasi kaip Trumpo bonsas“, – pareiškė Vokietijos socialdemokratų partijos (SPD) vadovė Andrea Nahles, turėdama galvoje griežtą JAV prezidento Donaldo Trumpo antiimigracinę politiką.

A. Nahles sakė, kad jos partija, taip pat priklausanti valdančiajai koalicijai Berlyne, palaiko A. Merkel raginimą siekti visai Europai priimtino konsensuso, kaip spręsti nelegalios migracijos problemą.

„Neleisime, kad visa Vokietija ir Europa taptų (Bavarijos) žemės vyriausybę apėmusios panikos įkaitėmis“, – sakė socialdemokratų lyderė.

M. Soederis tvirtina, jog jo partija, nuogąstaujanti, kad spalio 14 dieną Bavarijoje vyksiančiuose vietos rinkimuose dalį jos elektorato gali paveržti populistinė kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), siekia „į pirmą vietą iškelti mūsų gyventojų poreikius“.

Panašiai kalba dauguma populistų politikų kitose Europos valstybėse, tokiose kaip Austrija, Didžioji Britanija ir Italija, kur pastaraisiais metais dėl visuomenėje jaučiamos migrantų baimės sustiprėjo dešinysis politinis sparnas.

Vokietijos politikos apžvalgininkai pažymi, kad šis ginčas yra viena rimčiausių krizių, užklupusių A. Merkel, kuri pernai rugsėjį nedidele balsų persvara buvo perrinkta ketvirtai kadencijai.

A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) narys Wolfgangas Bosbachas penktadienį interviu televizijai „n-tv“ sakė, jog kai kurie jo partiečiai palaiko M. Soederio poziciją.

Vokietijos vyriausybė pastaraisiais metais jau ėmėsi virtinės priemonių migrantų antplūdžiui apriboti. Daugiausiai jų į šalį atvyko 2015-aisiais, A. Merkel nusprendus neužverti sienų pabėgėliams, atvykstantiems į šalį per Vengriją ir Austriją.

Į maždaug 80 mln. gyventojų turinčią Vokietiją dabar kas mėnesį atvyksta apie 11 tūkst. naujų prieglobsčio prašytojų.

Vokietijos finansų ministras socialdemokratas Olafas Scholzas užsiminė, kad tolesnės intrigos koalicijoje gali baigtis liūdnai.

„Vadovavimas mūsų šaliai nėra „Sostų karų“ serija, tai rimtas dalykas“, – parašė ministras socialiniame tinkle „Twitter“.

„Visi susiję asmenys neturėtų to pamiršti“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.