Italija neįsileis daugiau gelbėtojų laivų su migrantais

Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini šeštadienį perspėjo dar vienos gelbėjimo operacijos prie Libijos krantų dalyvius, kad Roma neįsileis į savo uostus laivų su „žmonių kroviniu“.

Euroskeptiškų pažiūrų nacionalistas M.Salvini turi bene daugiausia šansų tapti Italijos ministru pirmininku.<br>AP nuotr.
Euroskeptiškų pažiūrų nacionalistas M.Salvini turi bene daugiausia šansų tapti Italijos ministru pirmininku.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-16 14:33, atnaujinta 2018-06-16 14:35

Prie imigrantus nusistačiusi naujoji dešinioji Italijos vyriausybė praėjusią savaitę neleido gelbėtojų laivui „Aquarius“, gabenančiam daugiau nei 600 migrantų, prisišvartuoti šalies teritorijoje. Šiuo sprendimu Roma sukėlė pasipiktinimą ir išprovokavo aštrų ginčą su Prancūzija.

Galiausiai „Aquarius“ sutiko priimti Ispanija; sekmadienį laivas turi atvykti į Valensiją.

Šeštadienį M. Salvini neparodė jokių ženklų, kad jo griežta pozicija dėl migracijos kiek nors sušvelnėjusi.

„Laivui „Aquarius“ plaukiant į Ispaniją, dar dviems olandų nevyriausybinėms organizacijoms („Lifeline“ ir „Seefuchs“) priklausantys laivai atvyko prie Libijos krantų, kur laukia savo žmonių krovinio, kai tik žmonių kontrabandininkai juos paliks“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė ministras.

„Šie žmonės turi suprasti, kad Italija nebenori dalyvauti šioje neteisėtos migracijos veikloje. Jie turės ieškotis kitų uostų“, – pridūrė jis.

„Kaip ministras ir tėvas imuosi tokių veiksmų visų labui“, – pabrėžė M. Salvini.

Romai nusprendus neįsileisti „Aquarius“, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Italijos premjeras Giuseppe Conte penktadienį sutiko, kad ES turėtų steigti Afrikoje prieglobsčio suteikimo klausimus tvarkančius centrus, kad užkirstų kelia „mirties kelionėms“.

Per judviejų susitikimą Paryžiuje E. Macronas ir G. Conte taip pat pareikalavo „iš esmės“ pakeisti ES prieglobsčio suteikimo taisykles, dėl kurių didžiausia našta tenka Bendrijos šalims, tapusioms vartais į Europą pagrindiniams migrantų srautams – ypač Italijai ir Graikijai.

Vokietija prašo europinio atsakymo

Migracija yra „Europos iššūkis, reikalaujantis europinio atsakymo“, šeštadienį, prieš susitikimą su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, pareiškė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, tvyrant nesantaikai šiuo klausimu jos pačios vyriausybėje.

A. Merkel įsitraukė į ginčą su vidaus reikalų ministru Horstu Seehoferiu, šiam pareikalavus, kad kai kurie prieglobsčio prašytojai pasienyje būtų siunčiami atgal. Kanclerė tokių vienašališkų veiksmų nepalaiko ir teigia, kad jie susilpnintų Europos Sąjungą.

Savo kassavaitiniame kreipimesi A. Merkel pavadino migraciją vienu iš keturių pagrindinių iššūkių, kuriuos ruošiasi aptarti Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai. Kanclerė, E. Macronas ir abiejų šalių ministrai susitiks antradienį.

Pasak A. Merkel, Berlynas ir Paryžius aptars padėtį gynybos ir saugumo srityse, kuriose abi šalys jau „atliko didžiulį žingsnį į priekį“, taip pat planuoja diskutuoti apie ekonominio bendradarbiavimo ir inovacijų bei euro zonos ateities klausimus.

Vokietijos lyderei nepavyksta pasiekti konsensuso su kolegomis iš valdančiojo CSU/CDU bloko dėl migracijos politikos, nors jau birželio pabaigoje vyks ES viršūnių susitikimas, kur šis klausimas bus vienas pagrindinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.