Šiaurės Korėjos lyderis vyksta į Kiniją dviejų dienų vizito

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas antradienį ir trečiadienį viešės Kinijoje, praėjus savaitei po precedento neturinčio jo susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

 Ši kelionė į Kiniją Kim Jong-unui bus jau trečia nuo kovo. Pirmasis vizitas buvo pirmasis jo išvykimas į užsienį nuo atėjimo į valdžią 2011 metais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ši kelionė į Kiniją Kim Jong-unui bus jau trečia nuo kovo. Pirmasis vizitas buvo pirmasis jo išvykimas į užsienį nuo atėjimo į valdžią 2011 metais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 7:28 AM, atnaujinta Jun 19, 2018, 8:49 AM

CCTV nenurodė, ar Kim Jong-unas jau atvyko į Pekiną, bet antradienį ryte saugumo tarnybos budėjo kelyje, vedančiame į miesto oro uostą, ruošiantis jo vizitui.

Ši kelionė į Kiniją Kim Jong-unui bus jau trečia nuo kovo. Pirmasis vizitas buvo pirmasis jo išvykimas į užsienį nuo atėjimo į valdžią 2011 metais.

Vienas Pchenjane esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas sakė, kad vienintelis planuotas tarptautinis skrydis – oro bendrovės „Air Koryo“ reisas į Pekiną – buvo trumpam atidėtas dėl neaiškios priežasties. Taip dažnai nutinka per Kim Jong Uno keliones.

Šiaurės Korėjos lyderis siekia, kad būtų sušvelnintos jo šaliai taikomos ekonominės sankcijos. Mainais jis yra pažadėjęs siekti Korėjos pusiasalio denuklearizacijos ir, kaip manoma, stengiasi užsitikrinti Kinijos palaikymą, sakoma Japonijos verslo dienraščio „Nikkei“ pranešime iš Pekino.

Praėjus savaitei po Singapūre įvykusio istorinio JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo Kinija pareiškė, kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba turėtų svarstyti galimybę sušvelninti ekonomines baudžiamąsias priemones, taikoms jos Šaltojo karo laikų sąjungininkei.

Per derybas Singapūre Kinija neturėjo tiesioginio vaidmens, bet ji išlieka įtakinga užkulisių veikėja.

Tuojau po D. Trumpo ir Kim Jong-uno susitikimo JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo nuvyko į Pekiną informuoti apie rezultatus Kinijos prezidento Xi Jinpingo ir kitų lyderių.

Po susitikimo Singapūre paskelbtame bendrame pranešime Kim Jong Unas pasižadėjo „siekti Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“.

D. Trumpas šį žingsnį gyrė kaip svarbią nuolaidą, bet kritika atkreipė dėmesį, kad Pchenjano seniai vartojama frazė toli gražu nėra lygiavertė JAV reikalavimams, jog Šiaurės Korėja turi atsisakyti savo atominio arsenalo „patikrinamu“ ir „negrįžtamu“ būdu.

JAV lyderis savo ruožtu pareiškė sustabdysiantis bendras karines pratybas su Pietų Korėja, kurias Pchenjanas ir Pekinas seniai laiko provokuojamomis.

Antradienį JAV ir Pietų Korėjos kariškiai patvirtino, kad gavus D. Trumpo įsakymą planuotos bendros pratybos buvo atšauktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.