Naujosios Zelandijos lyderė Jacinda Ardern pagimdė mergaitę

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern ketvirtadienį Oklando ligoninėje pagimdė dukrelę ir tapo antrąja pasaulyje kūdikio susilaukusia pareigas einančia lydere.

 „Instagram“ nuotr.
 „Instagram“ nuotr.
J.Ardern ketina valdžią pavaduotojui perduoti tik vykdama į ligoninę gimdyti.<br>AP nuotr.
J.Ardern ketina valdžią pavaduotojui perduoti tik vykdama į ligoninę gimdyti.<br>AP nuotr.
J.Ardern<br>Imago/Scanpix nuotr.
J.Ardern<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 9:08 AM, atnaujinta Jun 21, 2018, 11:37 AM

Tai pirmas 37 metų ministrės pirmininkės ir jos 40 metų partnerio Clarke'o Gayfordo vaikas. Naujagimė svėrė 3,3 kilogramo.

„Esu tikra, kad patirsime visokiausių emocijų, kurias išgyvena naujieji tėvai, bet tuo pačiu metu jaučiuosi labai dėkinga už visą daugybės žmonių geranoriškumą ir geriausius linkėjimus. Ačiū jums“, – sakoma premjerės pareiškime.

J. Ardern socialiniame tinkle „Instagram“ pridūrė, kad dukrelė yra sveika ir jaučiasi gerai.

„Visi mes nuostabios Oklando miesto ligoninės komandos dėka jaučiamės tikrai gerai“, – sakė ji.

J. Ardern tapo vos antra kūdikio susilaukusia valstybės lydere po velionės Benazir Bhutto: ji 1990 metais dirbdama Pakistano premjero poste pagimdė dukrą Bakhtawar.

Tačiau Naujosios Zelandijos lyderė neteikė tam didelės reikšmės.

„Daugybė žmonių derina daug dalykų asmeniniame ir privačiame gyvenime, aš nesu išskirtinė. Yra daugybė moterų, iki manęs vykdžiusių daug funkcijų, ir noriu tai pripažinti“, – sausio mėnesį paskelbdama apie savo nėštumą sakė ji.

Gimdymas vainikavo turiningus J. Ardern metus. Charizmatiškoji lyderė pernai žaibiškai iškilo į politikos aukštumas: perėmė vadovavimą tuomet pagal populiarumą atsiliekančiai centro kairės Darbo partijai ir vos po trijų mėnesių, spalį, tapo ministre pirmininke.

Jokiai partijai per rinkimus negavus pakankamos paramos vyriausybei formuoti, jos paskyrimui premjere pritarė populistinės nacionalistų partijos „New Zealand First“ („Pirmiausia – Naujoji Zelandija“, NZF) lyderis Winstonas Petersas, vaidinantis lemiamą vaidmenį trijų partijų koalicijoje, kuriai taip pat priklauso žalieji.

J. Ardern pavaduotoju tapęs W. Petersas jai pasiėmus šešių savaičių motinystės atostogas perėmė ministro pirmininko pareigas. Tačiau buvo sutarta, kad su J. Ardern vis tiek bus konsultuojamasi dėl svarbių sprendimų, įskaitant nacionalinio saugumo klausimus. Ji yra išreiškusi įsitikinimą, kad vyriausybė jai nedalyvaujant toliau sklandžiai dirbs.

Naujosios Zelandijos opozicijos lyderis Simonas Bridgesas pasveikino ministrę pirmininkę.

„Būti tėvais yra džiaugsmas ir privilegija, ir esame tikri, kad naujasis jūsų šeimos narys pripildys jūsų gyvenimą tokia laime, kokia mūsiškį pripildė mūsų vaikai“, – sakė jis.

Ginčas dėl seksizmo

J. Ardern, per savo rinkimų kampaniją atsisakiusi aptarinėti savo planus dėl motinystės, sausio mėnesį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad bus „ministrė pirmininkė ir mama“.

Jos šeimos planai per rinkimus buvo išprovokavę ginčą dėl seksizmo. Vienos televizijos laidos vedėjas ėmė klausinėti jos šia tema ir sakė, kad rinkėjai prieš balsuodami turi teisę tokius dalykus žinoti.

Ji klausimus atmetė kaip nepriimtinus ir pareiškė, kad nėštumas ir vaiko auginimas neturėtų trukdyti moterų galimybėms darbe.

„Tai moters sprendimas ... pasirinkti, kada joms turėti vaikų, ir tai neturėtų nulemti, ar jos priimamos į darbą ir turi darbo galimybių“, – tuomet sakė ji.

B. Bhutto, kuri 2007 metais buvo nužudyta, duktė Bakhtawar dabar socialiniame tinkle „Twitter“ prisistato „pirmuoju vaiku, gimusiu savo pareigas einančiai premjerei“.

J. Ardern terminas gimdyti suėjo birželio 17-ąją. Ji sakė nenorinti, kad nėštumas užsitęstų ir buvo pasirengusi gimdymo skatinimui, jei prireiktų.

Ministrė pirmininkė ir C. Gayfordas, vedantis televizijos laidą apie žvejybą, jau keli mėnesiai žinojo vaiko lytį, bet nusprendė to viešai neskelbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.