Rusijoje – skandalas: reklama peržengė ribas, rusės piešiamos tarsi sekso medžiotojos

Rusijos „Burger King“ greitojo maisto restoranas priverstas atsiprašinėti dėl itin įžūlaus pasiūlymo. Pasaulio čempionato proga „Burger King“ paskelbė, kad suteiks 3 milijonų rublių (40, 737 tūkst. eurų) premiją bei nemokamus burgerius iki gyvenimo pabaigos, jeigu merginos pastos nuo čempionate žaidžiančio futbolininko.

 Rusijoje apie moterų teises kalbama mažai.<br> lrytas.lt montažas.
 Rusijoje apie moterų teises kalbama mažai.<br> lrytas.lt montažas.
 „Burger King” reklama sukėlė milžinišką pasipiktinimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 „Burger King” reklama sukėlė milžinišką pasipiktinimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 „Burger King” reklama sukėlė milžinišką pasipiktinimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Burger King” reklama sukėlė milžinišką pasipiktinimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijoje apie moterų teises kalbama mažai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijoje apie moterų teises kalbama mažai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 10:43 AM, atnaujinta Jun 21, 2018, 12:02 PM

„Moteris, kuriai pavyks gauti geriausio futbolininko genus, prisidės prie Rusijos futbolo rinktinės sėkmės“, – tokiais žodžiais buvo pažymėta reklama.

Tokia reklama sukėlė milžinišką pasipiktinimą. Netrukus „Buger King“ ištrynė savo pasiūlymą, rašo BBC. 

„Tai yra tikrasis mūsų visuomenės požiūrio į moteris atspindys“, – pareiškė viena Rusijos feminisčių bendruomenės narių.

Rusiškoji „Burger King“ kampanija ne pirmą kartą taip „sužiba“. Pernai reklamoje kompanija pasityčiojo iš prievartos aukos.

„Burger King“ pasinaudojo visuomenės palankumu 16-metei Dianai Šuryginai, kuri buvo išprievartauta per vakarėlį, – jos istorija buvo naudojama kaip reklamos, siūlančios pirkti vieną ir gauti kitą nemokamą mėsainį, dalis.

Moterų paveikslas – tarsi vyrų medžiotojų

Rusijoje reklamose ir žiniasklaidoje vietinės moterys dažnai vaizduojamos kaip ieškančios „aukų“.

„Meilės triukai: rusų gražuolės pričiupo užsienio sirgalius“, – skelbė „Moskovskij komsomolec“.

 

Championat.ru interneto svetainė pasakojo: „Kaip Rusijos gražuolės spendžia žabangas užsieniečiams.“

Viename iš „YouTube“ vaizdo įrašų Rusijos televizijos laidos vedėjas pareiškė, kad „Į Maskvą sulėkė šimtai tūkstančių vilioklių“. Buvo teigiama, kad jos visos nori sutikti užsienio futbolo aistruolių.

Pasaulio čempionato proga skelbiami ir dienos gražiausių moterų aistruolių kadrai.

Rusijos politikė Tamara Pletniova neseniai paskatino Rusijos moteris „vengti sekso su ne baltaodžiais futbolo sirgaliais“.

Moterų teisės – tabu

Tokia retorika Rusijoje nėra naujiena – moterų balsai čia girdimi retai. Rusijos televizijoje diskusijos apie lyčių vaidmenis visuomenėje baigiasi greitai. Jeigu žiniasklaida priartėja prie feministinių temų, jos iškart apibrėžiamos tarsi Vakarų propaganda, bandanti paminti tradicines Rusijos vertybes.

Tačiau tokia situacija Rusijoje rūpinasi mažai moterų.

Moterų teisių aktyvistė Aliona Popova BBC teigė, kad pasigenda aktyvumo tarp Rusijos moterų.

„Kai vyrai iš visų pakampių šaukia, kad moteris – tik kūnas, randa seksualinio priekabiavimo pateisinimų, kaltina smurto aukas, tuomet ir pačios moterys galiausiai pradeda manyti, kad visa tai norma“, – sakė A.Popova.

 

A.Popova priminė ir neseniai nuskambėjusį seksualinio priekabiavimo skandalą, kuriame aidėjo Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko Leonido Sluckio vardas. Jį seksualiniu priekabiavimu apkaltino keletas žurnalisčių.

Nepaisant visuomenės pasipiktinimo, L.Sluckis išsaugojo savo darbo vietą – etikos komisija neįžvelgė netinkamo elgesio ženklų.

Brazilijoje – triukšmas, Rusijoje – tyla

Moterų situaciją Rusijoje itin gerai apibrėžė neseniai Brazilijoje nuaidėjęs įvykis. Internete išplito įrašas, kuriame brazilė kartu su ruse skandavo itin vulgarius žodžius. Brazilijoje greitai kilo milžiniškas pasipiktinimas, tačiau Rusijoje šis įvykis liko nuošalėje.

Portugališkai nemokanti rusė vaizdo įraše šypsosi ir bando skanduoti kartu su brazilų sirgaliais, tačiau pati skanduotė buvo apie jos kūną.

Internete jau atsirado siūlymas pasirašyti peticiją – siekiama atkreipti Rusijos valdžios dėmesį ir nubausti tuos, kurie užfiksuoti įraše. Brazilijos žiniasklaidoje kai kurie sirgaliai jau yra identifikuoti.

A.Popova pabrėžė, kad Rusijos įstatymai netgi skatina užsienio sirgalius „laisvai į ruses žiūrėti kaip į paprasčiausius kūnus“.

Rusijoje šiuo metu nėra įstatymų, kurie padėtų kovoti su seksualiniu priekabiavimu, nors po L.Sluckio skandalo pasigirdo kalbų, jog to reikėtų.

„Mes privalome kovoti už kitokį moterų įvaizdį žiniasklaidoje. Tačiau dabar jie naudojasi kiekviena proga, kad skatintų neteisingą įvaizdį“, – kalbėjo A.Popova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.