Donaldas Trumpas su Vladimiru Putinu gali susitikti „netolimoje ateityje“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas „netolimoje ateityje“ gali susitikti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, interviu televizijai pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2018, 1:49 PM, atnaujinta Jun 24, 2018, 1:51 PM

Ketvirtadienį Baltieji rūmai pranešė, kad Nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas kitą savaitę vyks į Maskvą aptarti tokio susitikimo galimybės.

„Ambasadorius Boltonas planuoja vykti į Maskvą sekmadienį ar pirmadienį. Jis susitiks su savo kolega, ir, mano manymu, tikėtina, kad po šio susitikimo prezidentas Trumpas netolimoje ateityje susitiks su savo kolega,“ – televizijai MSNBC sakė M. Pompeo. Šio penktadienį įrašyto interviu stenogramą šeštadienį paskelbė Valstybės departamentas.

„Nežinau, kokia bus prezidento darbotvarkė,“ – pridūrė jis.

Rusijos ir Vakarų žiniasklaida jau kurį laiką spėlioja, ar itin laukiamas prezidentų susitikimas įvyks; pirmąkart D. Trumpas ir V. Putinas idėją surengti tokias derybas iškėlė kovą.

Tokios aukšto lygio derybos atsidurtų po didinamuoju stiklu, nes Vašingtone tebesitęsia tyrimas dėl galimo Rusijos kišimosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus bei įtariamo Maskvos susimokymo su D. Trumpo kampanija.

Pats JAV prezidentas ne kartą neigė šiuos įtarimus.

Apie J. Boltono vizitą pranešta praėjus beveik dviem savaitėms po D. Trumpo pareiškimo, kad Rusija turėtų būti sugrąžinta į galingųjų valstybių Didžiojo septyneto (G-7) klubą, iš kurio buvo pašalinta dėl 2014-aisiais įvykdytos Krymo aneksijos.

D. Trumpas turėtų dalyvauti liepos 11-12 dienomis Briuselyje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime, o vėliau vykti į Didžiąją Britaniją susitikti su premjere Theresa May ir karaliene Elizabeth II.

Anksčiau šį mėnesį V. Putinas pareiškė esąs pasirengęs susitikti su savo kolega amerikiečiu, kai tik Vašingtonas bus tam pasirengęs. Pasak Rusijos vadovo, jųdviejų susitikimas galėtų įvykti Vienoje.

Santykiai tarp Vašingtono ir Maskvos yra įtempti dėl minėto tyrimo Rusijos kišimosi į rinkimus klausimu ir D. Trumpo sprendimo pasitraukti iš Irano branduolinio susitarimo.

Pastarąjį kartą V. Putinas ir D. Trumpas buvo trumpam susitikę 2017-ųjų lapkritį Vietname, per Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.