Per sprogimą Zimbabvėje buvo sužeistas 41 žmogus, tarp jų abu viceprezidentai

Sprogimo, nugriaudėjusio per Zimbabvės prezidento Emmersono Mnangagwos partijos ZANU-PF mitingą, metu sužeistas mažiausiai 41 žmogus, tarp jų – du viceprezidentai, sekmadienį pranešė šalies sveikatos apsaugos ministras.

 Per sprogimą Zimbabvėje, nugriaudėjusį per valdančiosios partijos ZANU-PF mitingą, prezidentas Emmersonas Mnangagwa nenukentėjo, bet buvo sužeistas vienas iš dviejų šalies viceprezidentų, šeštadienį vakare pranešė valstybinė televizija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Per sprogimą Zimbabvėje, nugriaudėjusį per valdančiosios partijos ZANU-PF mitingą, prezidentas Emmersonas Mnangagwa nenukentėjo, bet buvo sužeistas vienas iš dviejų šalies viceprezidentų, šeštadienį vakare pranešė valstybinė televizija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-24 10:57, atnaujinta 2018-06-24 14:44

Davidas Parirenyatwa valstybiniam laikraščiui sakė, kad „iš viso į sveikatos įstaigas dėl sužeidimų iki šiol kreipėsi 41 žmogus“. Anot jo, nukentėjusiems mitingo dalyviams suteikiama pagalba trijose pagrindinėse miesto ligoninėse.

Pats E. Mnangagwa tik per plauką nenukentėjo. Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip dūmuose skendintis prezidentas lipa laiptais nuo pakylos antrojo pagal dydį šalies miesto Bulavajaus stadione.

E. Mnangagwa sako, kad išpuolio, per kurį buvo sužeisti viceprezidentai Kembo Mohadi (Kembas Mohadis) ir Constantino Chiwenga, taikinys buvo jis.

Įrenginys „sprogo už kelių colių nuo manęs, bet mano laikas dar neatėjo,“ – šeštadienio vakarą valstybinei televizijai pareiškė prezidentas.

„Tai mano mirtini priešai, tokių bandymų buvo daug,“ – sakė E. Mnangagwa.

„Tai ne pirmas pasikėsinimas į mano gyvybę. Aš prie to pripratęs. Šešis kartus buvo įsilaužta į mano kabinetą; daugybę kartų mano kabinetuose buvo padėta cianido,“ – pridūrė jis.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, kai kurie sužeistieji prarado galūnes, kai kam reikės „rimtos operacijos“. Jis pridūrė, kad nukentėjusiųjų dar gali padaugėti.

„Žuvusių žmonių kol kas nėra,“ – sakė D. Parirenyatwa.

E. Mnangagwa buvo skubiai išvežtas iš įvykio vietos, o vėliau aplankė sužeistuosius ligoninėje.

Tai buvo pirmasis mitingas, ZANU-PF surengtas mieste, kuriame nuo seno yra įsitvirtinusi opozicija. Vis dėlto komentatoriai mano, kad išpuolį galėjo išprovokuoti vidiniai nesutarimai valdančioje partijoje.

Liepos 30-osios prezidento rinkimai bus pirmieji nuo to laiko, kai praėjusių metų pabaigoje iš posto buvo nuverstas ilgametis Zimbabvės lyderis Robertas Mugabe.

Kariškių įsikišimui vadovavo tuometinis kariuomenės vadas C. Chiwenga.

75-erių E. Mnangagwai šie rinkimai bus labai svarbūs – po perversmo valstybės vairą perėmė būtent jis, bet iki šiol politikas per rinkimus dar negavo mandato valdyti šalį.

Jis pažadėjo surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus bei gerinti Zimbabvės santykius su kitomis valstybėmis.

Ankstesnius rinkimus Zimbabvėje temdė sukčiavimas, bauginimas ir smurtas. Antai 2008-aisiais žuvo daugybė opozicijos rėmėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.