Kremlius nesureikšmina V.Putino populiarumo nuosmukio paskelbus apie pensijų reformą

Kremlius pirmadienį bandė paneigti, kad prezidento Vladimiro Putino aukštiems populiarumo reitingams pakenkė labai nepopuliarus šalies vyriausybės siūlymas padidinti išėjimo į pensiją amžių šalies gyventojams.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2018, 4:47 PM, atnaujinta Jun 25, 2018, 4:48 PM

Rusijos vyriausybė siūlo didinti išėjimo į pensiją amžių iki 65 metų vyrams ir iki 63 metų moterims. Tai būtų pirmas pensinio amžiaus didinimas per beveik 90 metų.

Apie šį vyriausybės projektą buvo pranešta praėjusią savaitę, kitą dieną po Rusijoje vykstančio Pasaulio futbolo čempionato pradžios.

Nors apie numatomas pensijų permainas pranešė ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas, valstybiniai visuomenės nuomonės tyrimų centrai pastebėjo retą V. Putino populiarumo sumažėjimą.

Kaip rodo Visuomenės nuomonės fondo (FOM) apklausos rezultatai, birželio 17 dieną V. Putino darbą teigiamai vertino 69 procentų rusų, nors birželio 10-ąją, dieną prieš minėtą pranešimą, jų buvo 75 procentai.

Per tą patį laikotarpį pasitikinčių V. Putinu respondentų dalis taip pat sumažėjo nuo 75 procentų iki 67 procentų.

Panašų visuomenės nuomonės pasikeitimą užregistravo ir valstybinis Viešosios nuomonės tyrimų centras (VCIOM).

„Aš to nesureikšminčiau“, – pareiškė V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams.

„Putinas tai vertina gana pragmatiškai – jam svarbiausia tęsti savo darbą, – kalbėjo jis. – Tokiais atvejais jis niekada nežiūri į reitingus. Jam svarbiausi – žmonių interesai.“

Rusijoje pensinis amžius nesikeitė nuo Sovietų Sąjungos laikų ir yra vienas mažiausių pasaulyje. Nuo praėjusio amžiaus 4-o dešimtmečio pradžios šalies moterys į pensiją išeina sulaukusios 55-erių, o vyrai – 60 metų.

Atsižvelgiant į visuomenės senėjimą, dėl dabar Rusijoje galiojančios sistemos pensijų našta valstybės biudžetui auga.

Dabar pensininkai sudaro 25 proc. šalies gyventojų, ir per pastarąjį dešimtmetį jų dalis nuolat augo, nurodo Valstybės statistikos departamentas.

Prieš pensinio amžiaus didinimą pasisako 82 proc. apklaustųjų, skelbia FOM.

Peticiją, raginančią vyriausybę atsisakyti šio savo žingsnio, pirmadienį jau buvo pasirašę daugiau nei 2,4 mln. žmonių. Savo nepritarimą vyriausybės siūlymams Rusijos gyventojai demonstruoja gana retai.

Tuo metu įnirtingiausias V. Putino kritikas Aleksejus Navalnas naudojasi šiuo visuomenės nepasitenkinimu ir ragina rusus sekmadienį išeiti protestuoti į gatves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.