Turkijos kalėjime nuo infarkto mirė svarbus įtariamas Fethullah Guleno šalininkas

Buvęs Turkijos policijos žvalgybos vadovas, areštuotas dėl įtariamų ryšių su musulmonų dvasininku, kaltinamu dėl nesėkmingo 2016 metų bandymo įvykdyti perversmą, kalėjime mirė nuo infarkto, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

 Z.Guvenas garsus tuo, kad buvo kaltinamas suvaidinęs svarbų vaidmenį skandale, 2010 metais nuvertusiame ilgametį opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP) lyderį D.Baykalą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Z.Guvenas garsus tuo, kad buvo kaltinamas suvaidinęs svarbų vaidmenį skandale, 2010 metais nuvertusiame ilgametį opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP) lyderį D.Baykalą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2018, 3:53 PM

Zeki Guvenas, kurio areštas praėjusį mėnesį yra susijęs su minėtu bandymu nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, sekmadienį mirė savo kameroje Sindžane Ankaros pakraštyje, pranešė oficialioji Anatolijos naujienų agentūra.

48 metų Z.Guvenas, buvęs Ankaros policijos departamento žvalgybos vadovas, priklausė Fethullah Guleno šalininkų frakcijai pavadinimu „Auksiniai vaikai“, sakoma pranešime.

Jis buvo tarp dešimčių tūkstančių žmonių, įskaitant karius, prokurorus ir policininkus, kurie Turkijoje buvo areštuoti dėl įtariamų ryšių su JAV gyvenančiu F.Gulenu, kategoriškai neigiančiu sąsajas su 2016 metų liepos bandymu įvykdyti perversmą.

Z.Guvenas garsus tuo, kad buvo kaltinamas suvaidinęs svarbų vaidmenį skandale, 2010 metais nuvertusiame ilgametį opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP) lyderį Denizą Baykalą.

D.Baykalas, kuris yra vedęs, atsistatydino internete išplitus filmuotai medžiagai, esą rodančiai, kad jis turėjo romaną su ištekėjusia savo partijos parlamentare.

Z.Guvenas buvo vienas iš 171 įtariamojo, teisto už politikų, įskaitant D.Baykalo, privačių atvaizdų nutekinimą.

Z.Guvenas ir jo žmona Sevda, buvusi teisėja, praėjusį mėnesį buvo sulaikyti parduotuvių centre šalies vakaruose esančiame Eskišechyro mieste, sakoma Anatolijos naujienų agentūros pranešime.

F.Guleno grupė, kuri Turkijoje yra draudžiama kaip teroristinė organizacija, ne kartą kėlė klausimų dėl dešimčių įtariamųjų mirties kalėjimuose, įskaitant savižudybes.

Tačiau Turkijos pareigūnai tvirtina, kad visi kaliniai gali gauti deramą priežiūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.