Iranas kaltina opozicinę išeivijos grupę dėl sąmokslo prieš jos suvažiavimą Paryžiuje

Iranas trečiadienį apkaltino vieną opozicinę išeivijos grupę surežisavus sąmokslą susprogdinti bombą per jos pačios mitingą netoli Paryžiaus ir sakė, kad dėl sąmokslo Belgijoje areštuota pora iš tikrųjų yra šios grupės nariai.

Iranas trečiadienį apkaltino vieną opozicinę išeivijos grupę surežisavus sąmokslą susprogdinti bombą per jos pačios mitingą netoli Paryžiaus ir sakė, kad dėl sąmokslo Belgijoje areštuota pora iš tikrųjų yra šios grupės nariai.<br>AP
Iranas trečiadienį apkaltino vieną opozicinę išeivijos grupę surežisavus sąmokslą susprogdinti bombą per jos pačios mitingą netoli Paryžiaus ir sakė, kad dėl sąmokslo Belgijoje areštuota pora iš tikrųjų yra šios grupės nariai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-04 15:20, atnaujinta 2018-07-04 15:22

Dėl įtariamo sąmokslo susprogdinti bombą per Irano liaudies modžahedų organizacijos (MEK) šeštadienio mitingą Paryžiaus Vilpento priemiestyje Belgija, Prancūzija ir Vokietija sulaikė šešis žmones.

Teheranas atmetė kaltinimus, kad už šio sąmokslo stovi Iranas. Naujame pareiškime Užsienio reikalų ministerija nurodo, kad už „scenarijų“ atsakinga pati MEK.

„Remiantis prieinama informacija, Belgijoje areštuoti asmenys yra tarp... liūdnai pagarsėjusių ir operatyvinių elementų“ iš MEK, savo interneto svetainėje paskelbė ministerija.

„Atitinkami Irano pareigūnai yra pasirengę pasiūlyti būtiną bendradarbiavimą pateikiant reikiamus dokumentus ir įrodymus, kad nušviestų tikrąsias šio iš anksto suplanuoto, šios teroristų grupės surežisuoto scenarijaus dimensijas“, – nurodė ministerija.

Prancūzų ir belgų pareigūnai pirmadienį paskelbė, kad Belgijoje buvo areštuota iraniečių kilmės belgų pora, įtariama atakos Vilpente planavimu. Tarp kitų areštuotų asmenų yra Vienoje dirbantis iraniečių diplomatas.

Nuo 1981 metų Irane draudžiama MEK, suformuota 7-ame dešimtmetyje Irano šachui nuversti, po 1979-ųjų Islamo revoliucijos kovojo su musulmonų dvasininkų iškilimu Teherane.

JAV Valstybės departamentas 1997 metais įtraukė ją į teroristinių organizacijų sąrašą. Europos Sąjunga iš „juodųjų“ sąrašų MEK išbraukė 2008 metais, o Vašingtonas – 2012-aisiais.

Šeštadienio mitinge Vilpente dalyvavo tūkstančiai žmonių ir keli JAV politikai, tarp jų buvęs Niujorko meras Rudy Giuliani, kuris dabar yra prezidento Donaldo Trumpo asmeninis teisininkas.

Pranešimas apie areštuotus asmenis pasirodė Irano prezidentui Hassanui Rouhani pradėjus vizitą Europoje. Prezidentas lankosi Šveicarijoje ir Austrijoje, siekdamas Europos galių garantijų dėl 2015 metų susitarimo iraniečių branduolinės programos apribojimo klausimu. Iš šio istorinio susitarimo gegužės mėnesį vienašališkai pasitraukė Jungtinės Valstijos.

Iraniečių užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas, kuris atlydėjo H. Rouhani į Europą, pirmadienį sakė, kad sužlugdyta ataka Vilpente buvo apgaulingas manevras siekiant pakenkti Iranui, ir pasiūlė savo šalies pagalbą tiriant šį reikalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.