Theresa May ruošia ir netikėtam scenarijui: „Mes galime likti be „Brexit“

Jungtinės Karalystės visuomenė turi įveikti ją draskančius nesutarimus, kitaip „Brexit“ gali žlugti, įspėja Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May savo straipsnyje laikraščiui „The Mail on Sunday“.

Britai balsavo už išstojimą iš ES, tačiau koks jis bus, iki šiol neaišku.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Britai balsavo už išstojimą iš ES, tačiau koks jis bus, iki šiol neaišku.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May sulaukė kritikos dėl išstojimo iš Bendrijos plano.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May sulaukė kritikos dėl išstojimo iš Bendrijos plano.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 15, 2018, 12:57 PM, atnaujinta Jul 15, 2018, 2:34 PM

„Atėjo metas būti praktiškiems ir pragmatiškiems – paremti mūsų parengtą Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES planą, – rašo ji. – Jeigu mes to nepadarysime, galime likti be „Brexit“.

Prieš savaitę su ministrų kabinetu suderinta strategija neturi alternatyvos, mano Th. May. Ji leis atkurti Jungtinės Karalystės nacionalinį suverenumą, padaryti galą „didžiulėms išmokoms“ Briuseliui, vykdyti nepriklausomą prekybos politiką ir užmegzti naują ekonominę partnerystę su ES.

„Kaip sakė prezidentas Donaldas Trumpas, aš – griežta derybininkė. Ir dabar noriu visiems britams pasakyti tai, ką penktadienį pasakiau jam: aš vyksiu į Briuselį ne tam, kad išduočiau mūsų nacionalinius interesus, aš vyksiu jų ginti.

Aš kovosiu už mūsų sandorį dėl „Brexit“, nes tai yra teisingas sprendimas britams“, – pabrėžė Th. May.

Praėjusią savaitę Jungtinėje Karalystėje kilo vyriausybės krizė: iš savo postų atsistatydino užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas ir „Brexit“ reikalų sekretorius Davidas Davisas, kurie nesutarė su Th. May dėl Jungtinės Karalystės santykių su ES po „Brexit“.

Jų manymu, dabartinė vyriausybės strategija šiuo klausimu numato nepagrįstai daug nuolaidų Briuseliui.

Pasiūlė paduoti į teismą

Th.May sekmadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas jai patarė paduoti Europos Sąjungą (ES) į teismą dėl „Brexit“.

Amerikos prezidentas penktadienį per bendrą spaudos konferenciją su Th. May žurnalistams sakė, kad britų premjerei davė patarimą, kurį ji palaikė „per brutaliu“. Sekmadienį BBC laidoje „Andrew Marr Show“ dalyvavusi vyriausybės vadovė, paklausta, koks tai buvo patarimas, šypsodamasi atsakė: „Jis man patarė paduoti ES į teismą. Ne derėtis su ja, o paduoti ją į teismą“.

„Tos spaudos konferencijos metu prezidentas taip pat sakė: „Neapleiskite derybų“. Ir tuomet lieki suglumęs“, – pridūrė Th. May.

D. Trumpo pirmąjį oficialųjį vizitą Jungtinėje Karalystėje anksčiau šią savaitę temdė skandalingi ir nediplomatiški jo komentarai apie Th. May vadovavimą, ypač tai, kaip ji derasi dėl „Brexit“.

Ketvirtadienį paskelbtame dienraščiui „The Sun“ duotame interviu D. Trumpas sakė, kad britų premjerės požiūris veikiausiai „sunaikino“ galimybes su Jungtinėmis Valstijomis susitarti dėl laisvosios prekybos. Ji teigė sakęs Th. May, kaip vykdyti „Brexit“ derybas, „tačiau ji manęs neklausė“.

Tokie D. Trumpo pareiškimai daugelį Britanijoje šokiravo, net ir Th. May oponentus. Amerikos prezidentas vėliau mėgino švelninti padėtį ir penktadienį per bendrą spaudos konferenciją su Th. May žurnalistams sakė, kad ji yra „nuostabi moteris“, kuri „atlieka fantastišką darbą“ būdama ministre pirmininke.

Jis neigė, kad kritikavo britų premjerę, ir teigė, kad „The Sun“ neakcentavo jo teigiamų komentarų apie britų premjerę, tačiau laikraštis vėliau paviešino interviu garso įrašą, kuris įrodo ką kitą.

D. Trumpo komentarai grasino susilpninti jau ir taip trapią Th. May vyriausybę, kurią skaldo nesutarimai tarp norinčiųjų visiško pasitraukimo iš ES ir tų, kurie nori išsaugoti glaudžius santykius su Bendrija, kuri yra didžiausia Britanijos prekybos partnerė.

Protestuodami prieš Th. May planus praėjusią savaitę atsistatydino „Brexit“ reikalų ir užsienio reikalų sekretoriai Davidas Davisas ir Borisas Johnsonas. O D. Trumpas net pareiškė, kad B. Johnsonas būtų geras ministras pirmininkas.

Paprašytas įvertinti JAV ir Britanijos santykius, D. Trumpas pareiškė, kad jie yra „patys ypatingiausi“. Jo teigimu, pačios Th. May reikalas, kaip ji tvarkosi su „Brexit“ reikalais, tačiau jis nori užtikrinti, kad Jungtinės Valstijos „galėtų prekiauti ir neturėtų jokių apribojimų“ prekiaudamos su Jungtine Karalyste“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.