JAV demokratai nori, kad D. Trumpo vertėja liudytų apie susitikimą Helsinkyje

Augant nerimui dėl Helsinkyje įvykusio privataus Donaldo Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimo, JAV įstatymų leidėjai demokratai trečiadienį spaudė Kongresą iškviesti liudyti prezidento vertėją.

Augant nerimui dėl Helsinkyje įvykusio privataus Donaldo Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimo, JAV įstatymų leidėjai demokratai trečiadienį spaudė Kongresą iškviesti liudyti prezidento vertėją. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Augant nerimui dėl Helsinkyje įvykusio privataus Donaldo Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimo, JAV įstatymų leidėjai demokratai trečiadienį spaudė Kongresą iškviesti liudyti prezidento vertėją. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2018, 3:04 PM, atnaujinta Jul 19, 2018, 3:07 PM

Abu prezidentai pirmadienį Suomijos sostinėje dvi valandas kalbėjosi už uždarų durų, nedalyvaujant jokiems kitiems pareigūnams, išskyrus savo vertėjus. JAV demokratai sako, kad D. Trumpui vertėjavusi moteris ir susitikimo metu padaryti jos užrašai galėtų pateikti labai svarbios informacijos.

„Norime, kad vertėja ateitų į komitetą. Norime pamatyti užrašus“, – televizijai MSNBC sakė senatorius Robertas Menendezas, aukščiausio rango demokratas Senato Užsienio santykių komitete.

„Dėsime didžiules pastangas bandydami išsiaiškinti, kas nutiko“, – sakė jis.

Abiejų partijų įstatymų leidėjai smerkė D. Trumpo pozityvumą V. Putino atžvilgiu per pirmadienį po susitikimo surengtą bendrą spaudos konferenciją.

Senatoriai Richardas Blumenthalis ir Jeanne Shaheen, Atstovų Rūmų nariai Joe Kennedy ir Billas Pascrellas taip pat ragino iškviesti vertėją Mariną Gross duoti parodymus.

J. Shaheen sakė, kad toks svarstymas galėtų padėti įstatymų leidėjams ir Amerikos žmonėms „nustatyti, kas konkrečiai buvo aptarinėjama ir sutarta Jungtinių Valstijų vardu“.

Senato Užsienio santykių komiteto pirmininkas Bobas Corkeris sakė, kad svarstys pasiūlymą, bet atrodė bandantis slopinti entuziazmą.

„Tai ne politikos žmonės. Kai kuriais atvejais tai kontraktininkai, – žurnalistams sakė B. Corkeris. – Ateityje ar išvis bus leidžiami užrašai, jei pradėjote daryti tokius dalykus?“

Labai tikėtina, kad Baltieji rūmai atmes prašymą ir pasirems vykdomosios valdžios privilegija, įrodinėdami, kad joks prezidentas neprivalo atskleisti privačių pokalbių ir kad padėjėjai, tokie kaip vertėjai, taip pat neturėtų būti verčiami to daryti.

Paklausta, ar yra kokių nors įrašų iš D. Trumpo ir V. Putino susitikimo, Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders atsakė: „Aš apie jokį nežinau.“ Tolesnius klausimus ji patarė užduoti Valstybės departamentui.

Per kasdienę trumpą spaudos konferenciją Valstybės departamento atstovė Heather Nauert sakė, jog dar nerado jokio precedento, kad prezidento vertėjas būtų priverstas liudyti. Ji pridūrė, kad „šiuo metu nėra jokio oficialaus prašymo“ M. Gross tai padaryti.

Pasak B. Corkerio, geresnis pasirinkimas būtų apklausti valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo, kuris buvo Helsinkyje su D. Trumpu.

M. Pompeo B. Corkerio komitetui turi liudyti liepos 25 dieną.

Respublikonų senatorius Lindsey Grahamas sakė, kad nėra linkęs paremti vertėjų kvietimo į Kongresą.

„Bet tikrai noriu sužinoti iš Pompeo, ar buvo pasiekti kokie nors susitarimai (tarp D. Trumpo ir V. Putino)“, – sakė jis.

R. Blumenthalis savo ruožtu sakė norintis pamatyti Kongrese „visą nacionalinio saugumo komandą, pradedant (patarėju nacionalinio saugumo klausimais) Johnu Boltonu“, kad ji pateiktų detalių apie D. Trumpo ir V. Putino susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.