Lėktuvo katastrofos aukų artimuosius papiktino JAV prezidento žodžiai

Praėjus 4-osioms oro linijų „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofos virš Rytų Ukrainos metinėms tris vaikus praradęs australas kreipėsi į JAV vadovą. Donaldą Trumpą jis supeikė dėl požiūrio į Rusiją.

A.Maslinas (nuotr.) kaltina D.Trumpą, kad jis bičiuliaujasi su V.Putinu.<br> lrytas.lt montažas.
A.Maslinas (nuotr.) kaltina D.Trumpą, kad jis bičiuliaujasi su V.Putinu.<br> lrytas.lt montažas.
A.Maslinas (nuotr.) kaltina D.Trumpą, kad jis bičiuliaujasi su V.Putinu.
A.Maslinas (nuotr.) kaltina D.Trumpą, kad jis bičiuliaujasi su V.Putinu.
A.Maslinas (nuotr.) kaltina D.Trumpą, kad jis bičiuliaujasi su V.Putinu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
A.Maslinas (nuotr.) kaltina D.Trumpą, kad jis bičiuliaujasi su V.Putinu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BBC, AP, „Lietuvos ryto“ inf.

2018-07-19 08:46

Anthony Maslino vaikai žuvo, kai rusiškos raketų sistemos „Buk“ 2014 metais numušė reisu MH17 skridusį orlaivį.

Tyrėjai patvirtino, kad dėl raketos paleidimo atsakinga Rusija, tačiau Maskva kaltinimus neigia.

Dukros ir dviejų sūnų netekęs australas pasipiktino D.Trumpu, kuris pirmadienį Helsinkyje surengtame susitikime su Vladimiru Putinu aiškino pasitikintis Rusijos prezidentu.

„Faktas, kad 298 nekalti žmonės buvo nužudyti Rusijos raketos. Toks pats faktas ir tai, kad žmogus, kurio užpakalį jūs toliau bučiuojate, toliau meluoja apie įvykusią tragediją, – piktinosi A.Maslinas. – Jūs nemokate užjausti ir nežinote, kas yra meilė.“

D.Trumpas po susitikimo su V.Putinu pareiškė, kad tiki Rusijos lyderio aiškinimu, jog Rusija nesikišo į JAV prezidento rinkimus 2016-aisiais, nors tai patvirtino Amerikos žvalgybos agentūros.

Beje, po didžiulės kritikos bangos ir kaltinimų amerikiečių interesų išdavyste trečiadienį šių žodžių JAV prezidentas išsigynė.

„Sakiau: „Nematau priežasties, kodėl tai galėtų būti Rusija“, bet turėjau omenyje: „Nematau priežasties, kodėl tai negalėtų būti Rusija.“ Mane buvo galima ne taip suprasti“, – gynėsi D.Trumpas.

Tiesa, jo tikinimu, kad jis tiesiog supainiojo du žodžius, iškart suabejota.

Juolab kad po to D.Trumpas savo palaikymą Rusijos lyderiui pakartojo kitaip: „Pasitikiu mūsų žvalgybininkais, bet pasakysiu atvirai – prezidentas V.Putinas labai užtikrintai šiandien man tai paneigė.“

Gedinčio tėvo A.Maslino žodžius pakartojo ir Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas: „Žinoma, kad netikiu V.Putinu, kuris aiškino, jog Rusijos kariuomenė prie orlaivio numušimo nėra prisidėjusi.“

D.Trumpas neskubės ginti NATO sąjungininkų?

JAV prezidentas paneigė vienus savo žodžius, tačiau naujas jo pareiškimas privertė sunerimti NATO nares. Interviu D.Trumpas suabejojo Vašingtono įsipareigojimu ginti sąjungininkus.

„Fox News“ žurnalistas Tuckeris Carlsonas pateikė lyderiui provokuojantį klausimą: „Pavyzdžiui, kodėl mano sūnus turėtų vykti ginti Juodkalnijos, jeigu ją užpultų priešas?“

„Man taip pat iškilo panašus klausimas. Juodkalnija yra mažytė šalis. Jos žmonės stiprūs, bet labai agresyvūs. Jeigu kas nors įvyktų, galime atsidurti trečiajame pasauliniame kare“, – svarstė JAV prezidentas, taip suabejodamas NATO sutarties penktuoju straipsniu, kuriuo Vašingtonas yra įsipareigojęs ateiti į pagalbą užpultai sąjungininkei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.