Ohajuje įvykdyta mirties bausmė už žiaurų nužudymą nuteistam vyrui

JAV Ohajo valstija trečiadienį įvykdė mirties nuosprendį nuteistajam, kuris teisiamas už žiaurų nužudymą prieš daugiau kaip tris dešimtmečius bandė pasitelkti teisinį „homoseksualumo panikos“ argumentą, o pastaraisiais metais atgailavo.

JAV Ohajo valstija trečiadienį įvykdė mirties nuosprendį nuteistajam, kuris teisiamas už žiaurų nužudymą prieš daugiau kaip tris dešimtmečius bandė pasitelkti teisinį „homoseksualumo panikos“ argumentą, o pastaraisiais metais atgailavo.<br>"Reuters"
JAV Ohajo valstija trečiadienį įvykdė mirties nuosprendį nuteistajam, kuris teisiamas už žiaurų nužudymą prieš daugiau kaip tris dešimtmečius bandė pasitelkti teisinį „homoseksualumo panikos“ argumentą, o pastaraisiais metais atgailavo.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2018, 10:38 AM, atnaujinta Jul 19, 2018, 10:41 AM

Robertas Van Hookas prieš savo egzekuciją valstijos kalėjime Lukasvilyje atsiprašė už Davido Selfo nužudymą 1985 metais.

JAV žiniasklaida pranešė, kad 58 metų nuteistasis tardamas paskutinį žodį verkė.

Po mirtinos injekcijos jo mirtis buvo konstatuota 10 val. 44 min. vietos (17 val. 44 min. Lietuvos) laiku. Jis yra antras kalinys per dvi dienas, kuriam JAV buvo įvykdyta mirties bausmė. Antradienį vakare Teksase 34 metų Christopheriui Youngui buvo įvykdyta egzekucija už parduotuvės savininko apiplėšimą ir nužudymą 2004 metais.

Tarp R. Van Hooko advokatų argumentų buvo gynyba apėmus vadinamajai homoseksualumo panikai. Šis argumentas teigia, kad pasibjaurėjimas aukos seksualine orientacija galėtų bent iš dalies paaiškinti smurto aktą.

Amerikos advokatų asociacija pasmerkė tokius teisinius argumentus; naudoti juos teismuose yra uždraudusios Ilinojaus ir Kalifornijos valstijos.

R. Van Hookas ir D. Selfas susitiko gėjų bare Sinsinatyje ir nuėjo į D. Selfo butą. Ten R. Van Hookas pasmaugė D. Selfą, o tada subadė jį virtuviniu peiliu. Policija mano, kad jis bandė nupjauti galvą 25 metų aukai. Žudikas taip pat perpjovė aukos pilvą ir subadė vidaus organus.

R. Van Hooko advokatai teigė, kad jis turėjo psichikos problemų ir buvo priklausomas nuo narkotikų, be to, jo asmenybę suformavo sunki vaikystė.

Pasak advokatų, jis atgailavo dėl savo nusikaltimo.

Tuo tarpu prokurorai akcentavo, kad R. Van Hookas prisipažino ne kartą viliojęs gėjus į butus norėdamas juos apiplėšti.

2017 metais Jungtinėse Valstijose buvo įvykdytos 23 egzekucijos. Tai antras mažiausiais skaičius nuo 1991 metų.

Pernai egzekucijų įvykdė vos aštuonios valstijos, nors mirties bausmė leidžiama 31-oje. Daugiausiai mirties nuosprendžių įvykdoma Teksase.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.