Vengrijos premjeras per vizitą Izraelyje žada „nulinę toleranciją“ antisemitizmui

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, ketvirtadienį pradėdamas prieštaringai vertinamą vizitą Izraelyje, pažadėjo „nulinę toleranciją“ antisemitizmui, nors pats kaltinamas prieš žydus nukreiptų nuotaikų kurstymu savo šalyje.

V. Orbanas, kuris B. Netanyahu ir save vadino „žydų patriotais ir Vengrijos patriotais“, sveikino abiejų šalių bendradarbiavimą. <br>"Reuters"
V. Orbanas, kuris B. Netanyahu ir save vadino „žydų patriotais ir Vengrijos patriotais“, sveikino abiejų šalių bendradarbiavimą. <br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-19 14:19, atnaujinta 2018-07-19 14:22

V. Orbanas ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, kurie abu yra dešiniųjų pažiūrų, rado bendrą kalbą nepaisydami kontroversijos dėl Vengrijos lyderio nacionalistinės retorikos.

Abu vyrai Jeruzalėje šiltai pasisveikino.

„Galiu patikinti premjerą, kad Vengrija vykdo nulinės tolerancijos politiką dėl antisemitizmo“, – prieš derybas pasakė V. Orbanas.

Izraelio premjeras savo ruožtu gynė V. Orbaną nuo kaltinimų kurstant antisemitizmą.

„Girdžiu, kad kaip tikras Izraelio draugas kalbate apie būtinybę kovoti su antisemitizmu“, – sakė B. Netanyahu ir pažymėjo, kad Vengrija, be kitų darbų, išleido milijonus dolerių (eurų) sinagogoms renovuoti.

V. Orbanas, kuris B. Netanyahu ir save vadino „žydų patriotais ir Vengrijos patriotais“, sveikino abiejų šalių bendradarbiavimą.

B. Netanyahu siekia glaudesnių ryšių su Europos šalimis, pasirengusiomis tvirtai palaikyti Izraelį.

Gruodžio mėnesį Vengrija susilaikė per Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos balsavimą, kai didele persvara buvo atmestas JAV sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Ji taip pat drauge su Čekija ir ir Rumunija blokavo Europos Sąjungos pareiškimą, kuriuo būtų kritikuojamas Vašingtono sprendimas perkelti savo ambasadą Izraelyje į Jeruzalę.

„Tarptautiniuose forumuose jūs vėl ir vėl stojate už Izraelį, – sakė B. Netanyahu. – Tai labai vertinama ir tai svarbu.“

V. Orbanas į Izraelį atvyko trečiadienį vakare. Vėliau ketvirtadienį jis turi susitikti su Izraelio prezidentu Reuvenu Rivlinu, aplankyti Holokausto memorialą „Yad Vashem“ ir susitikti su vienu iš vyriausiųjų Izraelio rabinų.

Penktadienį Vengrijos premjeras apsilankys prie Raudų sienos Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje ir išvyks iš šalies.

Nukrypdamas nuo ES lyderiams įprastos praktikos per tokius vizitus Ramaloje susitikti su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu, V. Orbanas derybų su palestiniečių lyderiais nėra numatęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.