Laivyno klaida skaudžiai atsiėjo mokesčių mokėtojų kišenei

Ispanijos kariniam laivynui toliau nesiseka modernizuoti savo flotilės. Prieš tai per sunkus pasirodęs povandeninis laivas vėl netinkamas naudoti – naujo modelio „S-80 Plus“ laivas dabar yra per ilgas.

Povandeninis laivas „S-80 Plus“ sunkiai skinasi kelią į Ispanijos karinį laivyną.
Povandeninis laivas „S-80 Plus“ sunkiai skinasi kelią į Ispanijos karinį laivyną.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

2018-07-20 15:48

Daug metų kurtam povandeniniam laivui ir taip prireikė didžiulių išlaidų. Tačiau dabar kūrinio kaina dar išaugs – dėl jo reikės didinti pagrindinę laivyno bazę Kartachenoje.

Pirmosios problemos paaiškėjo 2013 metais, kai tyrimai atskleidė, kad „S-80 Plus“ bus per sunkus, kad plūduriuotų vandenyje.

Dėl to svoris buvo paskirstytas pailginant laivą 10 metrų. Tačiau dabar jis nebetelpa į Pietryčių Ispanijoje įsikūrusį povandeninių laivų doką, kurį taip pat ruošiamasi dėl to pertvarkyti. Tai atsieis net 16 mln. eurų.

Į Ispanijos laivyno bėdas sureagavo Rusijos diplomatas, Maskvos atstovo Jungtinėse Tautose pavaduotojas Dmitrijus Polianskis: „Įdomūs apsiskaičiavimai. Neįsivaizdavau, kad šiuolaikiniame laivyne tai būtų įmanoma.“

Naujoji Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles pripažino, kad projektas netobulas, bet pabrėžė, jog Ispanija nusprendė ieškoti daugiau lėšų, užuot visiškai nutraukusi laivo statybas.

„S-80 Plus“ kūrimas prasidėjo dar 1999 metais, tačiau pirmosios problemos dėl laivo svorio buvo pastebėtos tik po 15 metų.

Kaip aiškino vienas su projektu dirbęs pareigūnas, projektavimo metu skaičiuje kablelis buvo padėtas ne toje vietoje, tačiau niekas nepatikrino klaidingų skaičiavimų.

Ši klaida atsiėjo 14 mln. eurų – už juos inžinieriai pailgino laivą, kad būtų atkurtas jo plūdrumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.