Rusų agentę Amerikoje užgriuvo sunkių kaltinimų lavina

Šnipinėjimu Rusijai kaltinama Marija Butina neigia padariusi ką nors bloga. Bet JAV teismas įsitikinęs, kad ji susijusi su Maskvos saugumo tarnybomis ir sugebėjo užmegzti glaudžius ryšius su JAV politikais.

Rusė M.Butina kaltinama, kad JAV įsiskverbė į Respublikonų partiją.<br>AP nuotr.
Rusė M.Butina kaltinama, kad JAV įsiskverbė į Respublikonų partiją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2018-07-20 13:17

Prokurorai tikino, kad M.Butina palaikė ryšius su asmenimis, identifikuojamais kaip Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) darbuotojai, ir rado ranka rašytą laišką, kuriame klausiama, kaip atsakyti į šios institucijos pasiūlymą įsidarbinti.

Kaip nustatė teismas, 29-erių įtariamoji šnipė palaikė santykius su Amerikos politikais siekdama gauti paramą savo veiklai. Moteris taip pat siūlė seksualinius santykius mainais į vietą ginklų aktyvistų grupėje.

Naujausia informacija apie M.Butiną pasklido po to, kai Vašingtono teisėja Deborah Robinson paprašė palikti moterį areštinėje dėl to, jog Amerikoje ji veikė kaip Rusijos šnipė ir siekė įsilieti į Amerikos Nacionalinę šaulių asociaciją bei Respublikonų partiją.

Teigiama, kad M.Butina palaikė ryšius su 56 metų respublikonų politiku. Kaip manoma, tai galėjo būti Paulas Ericksonas, politikos veteranas ir ginklų aktyvistais. Jo dėka M.Butina esą galėjo bendrauti ir su kitais respublikonais ir taip bandyti daryti įtaką Amerikos politikai.

M.Butina buvo pastebėta vakarieniaujanti su Rusijos diplomatu, kuris, kaip įtariama, iš tiesų yra šnipas.

Aptikti ir elektroniniai laiškai, siųsti su Kremliumi susijusiam milijardieriui, kuris galimai ir buvo moters finansinis rėmėjas.

M.Butinos globėju įvardijamas Rusijos bankininkas Aleksandras Toršinas, kuriam ji siuntė savo nuotraukas prie Kapitolijaus, darytas JAV prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos dieną.

Atsakydamas į šį laišką A.Toršinas pagyrė ją ir tikino, jog ji turėjo gerus mokytojus.

„Kaltinamoji yra užsienio agentė, kuri veikė Rusijos vyriausybės naudai“, – tikino Vašingtono prokurorė Jessie Liu.

Už tai dabar moteriai gresia iki 15 metų kalėjimo, nors ji visus kaltinimus neigė ir sakė JAV esanti studentė, bandanti susikurti čia savo ateitį.

Iš Sibiro kilusią M.Butiną su ginklais dar vaikystėje supažindino jos tėvas. Vėliau ji tapo ginklų aktyviste, 2011 m. įkūrė organizaciją, pasisakančią už ginklus, ir ėmė megzti ryšius su Nacionaline šaulių asociacija, Amerikoje vykdančia aktyvią lobistinę veiklą. Jos narius M.Butina pakvietė atvykti į Rusiją.

Po metų moteris pati apsilankė Amerikoje ir ėmė megzti glaudžius ryšius ne tik su ginklų aktyvistais, bet ir su politikais, tokiais kaip P.Ericksonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.