Kubos parlamentas priėmė naują konstituciją

Kubos Nacionalinis Susirinkimas (parlamentas) sekmadienį priėmė naują konstituciją, kuria pripažįstama rinkos ekonomika, bet išlaikoma tvirta Komunistų partijos kontrolė ekonomikos ir valstybės valdymo srityse.

 Kubos Nacionalinis Susirinkimas (parlamentas) sekmadienį priėmė naują konstituciją, kuria pripažįstama rinkos ekonomika, bet išlaikoma tvirta Komunistų partijos kontrolė ekonomikos ir valstybės valdymo srityse.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kubos Nacionalinis Susirinkimas (parlamentas) sekmadienį priėmė naują konstituciją, kuria pripažįstama rinkos ekonomika, bet išlaikoma tvirta Komunistų partijos kontrolė ekonomikos ir valstybės valdymo srityse.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2018, 8:14 AM, atnaujinta Jul 23, 2018, 8:16 AM

Vėliau šiais metais dėl naujosios konstitucijos bus balsuojama nacionaliniame referendume.

„Po jos pateikimo diskusijoms ir balsavimo kubiečiai vieningiau gins revoliuciją“, – užbaigdamas dvi dienas trukusią sesiją sakė prezidentas Miguelis Diazas-Canelis.

Prezidentas pabrėžė, kad „kiekvienas kubietis gali laisvai reikšti savo nuomonę ... dėl konstitucijos teksto“.

Vis dėlto šios nuomonės negali būti reiškiamos daugiapartine sistema. 224 straipsniu patvirtinamas socialistinis Kubos politinės sistemos pobūdis ir „vadovaujamas vienintelės Komunistų partijos vaidmuo“.

Ekonomikos klausimu kubiečiai patikinami, kad „nuosavybė yra socialistinė ir priklauso visiems žmonėms, o ekonomikai vadovauja valstybė“.

Nepamirštant ideologijos tekste sakoma, kad tikslas yra sukurti komunistinę visuomenę.

Pinigų stokojanti Kuba daugiau kaip keturis dešimtmečius gyvena JAV embargo sąlygomis. Pagrindinė jos ekonominė partnerė yra dabar didelę krizę išgyvenanti Venesuela.

Todėl Havana, kuriai trūksta maisto, degalų ir vietos gamybos prekių, trokšta susirasti naujų partnerių, kurie investuotų šioje 11 mln gyventojų turinčioje Karibų saloje.

Naująja konstitucija pripažįstama privati nuosavybė ir rinkos ekonomika, skatinamos užsienio investicijos. Tačiau kapitalizmas, koks jis yra žinomas pasaulyje, lieka nepadorus žodis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.