Eksperimentas su nėščiomis moterimis baigėsi tragedija

Nyderlanduose eksperimentas su nėščiomis moterimis sukėlė košmarą. Nėščioms moterims duota vaistų, kurie vėliau lėmė 11 gimusių kūdikių mirtį. Likusioms moterims lieka tikėtis, kad jų vaikai gyvens.

Medikų bandomi vaistai esą turėjo palengvinti kūdikių vystymąsi gimdoje.<br>„123rf.com“ nuotr.
Medikų bandomi vaistai esą turėjo palengvinti kūdikių vystymąsi gimdoje.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Jul 27, 2018, 3:15 PM

Eksperimentas buvo surengtas siekiant išsiaiškinti, ar sildenafilio veiklioji medžiaga gali padėti vaisiui greičiau augti ir vystytis gimdoje.

Tyrimą vykdė 10 ligoninių Nyderlanduose. Vaistai buvo skiriami moterims, kurioms buvo diagnozuotas placentos nepakankamumas.

Sildenafilio veiklioji medžiaga naudojama preparatui „Viagra“ gaminti – praplečia kraujagysles ir skirta žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį, ar vyrams, kamuojamiems erekcijos sutrikimų.

Atlikus sėkmingą tyrimą su žiurkėmis tikėtasi, jog vaistai pagerins ir vaikų vystymąsi.

Tačiau eksperimentas su moterimis buvo nutrauktas praėjusią savaitę po to, kai tyrimą prižiūrintis komitetas pastebėjo, kad ne vienas kūdikis gimė su plaučių problemomis.

Viso tyrimo metu sildenafilis buvo paskirtas 93 nėščiosioms.

17 kūdikių išsivystė plaučių problemos, o 11 iš jų mirė netrukus po gimimo. Aštuoni kūdikiai mirė dėl priežasčių, nesusijusių su tyrimu.

Dar iki 15 moterų dabar laukia rezultatų, ar vaistai paveikė ir jų vaikus.

Manoma, kad veiklioji medžiaga sukėlė plaučiuose aukštą kraujospūdį, dėl to vaikai negavo pakankamo kiekio deguonies.

„Norėjome parodyti, kad vaistas gali paskatinti kūdikių vystymąsi, tačiau nutiko priešingas dalykas. Aš esu sukrėstas. Mes mažiausiai norėjome sužaloti pacientus“, – tvirtino eksperimentui vadovavęs ginekologas Wesselis Ganzevoortas.

Tyrimas, kuris buvo pradėtas vykdyti 2015 metais, turėjo trukti iki 2020 metų.

„Mes jau informavome kolegas Kanadoje, kurie vykdo panašų tyrimą. Jie taip pat jau nutraukė savo veiklą“, – teigė W.Ganzevoortas.

Tačiau Jungtinėje Karalystėje atliktame panašiame tyrime nebuvo atrasta jokių šalutinių ir nepageidaujamų veikliosios medžiagos padarinių.

„Nyderlanduose daktarai yra atsargesni. Vaistų efektyvumas ir veiksmingumas turi būti nuodugniai ištirtas kontrolinėse grupėse prieš skiriant pacientams“, – kalbėjo W.Ganzevoortas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.