Kambodžos valdančioji partija paskelbė laimėjusi rinkimus

Kambodžos valdančioji partija paskelbė triuškinamai laimėjusi sekmadienį vykusius rinkimus, atveriančius šalies lyderiui Hunui Senui galimybę pratęsti jau 33 trunkantį valdymą.

Kambodžos gyventojai sekmadienį balsavo parlamento rinkimuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kambodžos gyventojai sekmadienį balsavo parlamento rinkimuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2018, 7:12 AM, atnaujinta Jul 30, 2018, 8:16 AM

Tokie rinkimų rezultatai buvo prognozuojami, nes pagrindinė opozicijos partija yra uždrausta, tad valdantieji rimtos konkurencijos neturėjo.

Hunas Senas, į valdžią atėjęs 1985 metais, kai šalis tebekentėjo nuo pilietinio karo, prieš šių metų balsavimą ėmėsi griežtų priemonių prieš bet kokį nepaklusnumą, slopino pilietinę visuomenę, nepriklausomą žiniasklaidą ir politinius oponentus.

Kambodžos liaudies partijos (CPP) atstovas Sokas Eysanas sekmadienį vakare, remdamasis Nacionalinio rinkimų komiteto preliminaria informacija, sakė naujienų agentūrai AFP, kad jie tikisi tikriausiai laimėjo „per 100 vietų“ parlamente, turinčiame iš viso 125 vietas.

„CPP gaus daugiau kaip 80 proc. liaudies balsų, – sakė jis. – Tai mums didžiulė pergalė.“

65 metų Hunas Senas, kadaise pasitraukęs iš žiauraus raudonųjų khmerų režimo, tvirtino, kad jo valdymas lėmė stabilumą ir ekonomikos augimą. Ši žinia palankiai vertinama daugumos jo rinkėjų.

„Tėvynainiai pasirinko demokratinį kelią ir pasinaudojo savo teisėmis“, – sakoma lyderio „Facebook“ žinutėje, paskelbtoje balsavimui pasibaigus ir akivaizdžiai nukreiptoje prieš opoziciją, raginusią rinkimus boikotuoti.

Rinkėjų aktyvumas buvo 82 proc., nurodė rinkimų komitetas. Jis buvo didesnis negu 2013 metais (apie 69 proc.), kai rinkimuose dalyvavo opozicija.

Sugadinti balsalapiai

Kita vertus, buvo nusiminimo ir abejingumo požymių, o vienas Pietryčių Azijos rinkimų ekspertas sakė, kad didelis aktyvumas yra klaidinantis.

„Esant vienpartiniam valdymui rinkėjų aktyvumas paprastai būna didesnis, o ne mažesnis, nes partija, šiuo atveju – Kambodžos liaudies partija – labiau kliaunasi rinkėjų bauginimu, balsų išmušinėjimu, todėl aktyvumas tokiu būdu gali būti išpūstas“, – sakė A Australijoje veikiančio Griffitho universiteto Valdymo ir tarptautinių santykių mokyklos ekspertas Lee Morgenbesseris.

Socialiniuose tinkluose buvo paskelbta sugadintų balsalapių nuotraukų, nors jų autentiškumo nepriklausomi šaltiniai negalėjo patvirtinti. Naujienų agentūros AFP korespondentai matė per balsų skaičiavimą atidėtus dešimtis neužpildytų balsalapių.

„Balsuoti nėjau. Miegojau namie“, – sakė buvęs komunos seniūnas Khemas Chanas Vannakas, anksčiau išrinktas kaip dabar uždraustos opozicinės Kambodžos nacionalinio gelbėjimo partijos (CNRP) kandidatas.

„Daug mano draugų nėjo balsuoti“, – pridūrė jis.

Vakarų šalių vyriausybės nusprendė neteikti pagalbos organizuojant šiuos rinkimus, argumentuodamos, kad jie nepakankamai patikimi.

Po balsavimo paskelbtame Kanados užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad „rinkimų kampanija plačiai pripažinta kaip aptemdyta rinkėjų bauginimo ir manipuliavimo balsavimu“.

Kanada „tvirtai palaiko jų (Kambodžos žmonių) teisę laisvai rinkti savo lyderius“, sakoma pranešime.

Su valdančiąja CPP varžėsi 19 mažų arba menkai žinomų partijų. Tačiau analitikai sako, kad nedalyvaujant CNRP kiti judėjimai yra pernelyg silpni arba dar per nauji, kad nulemtų reikšmingus pokyčius.

CPP laimėdavo kiekvienus rinkimus nuo 1998 metų.

Opozicija, kurios lyderiai yra įkalinti, veikia pogrindyje arba išvykę į užsienį, pasisakė už „švaraus piršto“ boikotą kaip vienintelę saugią protesto formą, turėdama omenyje balsavusių rinkėjų pirštų žymėjimą specialiu rašalu.

Valdžios pareigūnai žadėjo imtis veiksmų prieš visus, raginančius boikotuoti rinkimus, nors tvirtino, kad balsavimas nėra privalomas.

Oficialių balsavimo rezultatų laukiama rugpjūčio 15 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.