Italijos premjeras užklausė D. Trumpo apie Irano branduolinės programos statusą

Italijos premjeras Giuseppe Conte trečiadienį sakė, kad jo šalis linkusi svarstyti „griežtesnę“ poziciją Irano atžvilgiu ir pridūrė, kad neseniai paprašė JAV prezidento Donaldo Trumpo pasidalyti žvalgybos informacija apie šiitiškos respublikos numanomą branduolinę programą, paskatinusią Vašingtoną atnaujinti sankcijas.

Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2018, 9:25 PM

Per spaudos konferenciją Romoje G. Conte sakė žurnalistams, kad Italija tikisi bet kokias iniciatyvas šioje srityje derinti su partneriais Europos Sąjungoje.

Italija nedalyvauja 2015 metų sutartyje, pagal kurią JAV ir kitos galingosios šalys sušvelnino ekonomines sankcijas Iranui, įsipareigojusiam apriboti savo branduolinę programą. Tačiau Roma reiškė, palaikymą sutarčiai, kai ji buvo pasirašyta.

D. Trumpas iš šios sutarties pasitraukė anksčiau šiais metais, o šią savaitę Jungtinės Valstijos grąžino dalį sankcijų Iranui.

Kalbėdamas apie JAV žvalgybos duomenis, susijusius su Irano branduolinės programos būkle, G. Conte sakė: „Paprašiau prezidento Trumpo pasidalyti rūpesčių keliančiais elementais“.

Praeitą savaitę abu lyderiai buvo susitikę Baltuosiuose rūmuose.

Spaudžiamas atskleisti daugiau detalių G. Conte atsakė, kad per susitikimą su D. Trumpu „nesilaikiau konkrečios pozicijos. Sakiau, kad turime įvertinti būtinybę laikytis griežtesnės pozicijos, jeigu (branduolinė) sutartis pasirodys esanti neveiksminga“.

„Laukiame, kada gausime žvalgybos duomenų elementus“, – pažymėjo premjeras ir pridūrė, kad Italija šią informaciją norėtų įvertinti su partneriais Europos Sąjungoje.

ES atkakliai gynė 2015 metų susitarimą su Iranu, pasirašytą Kinijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Rusijos ir Jungtinių Valstijų. Paskelbęs apie grąžinamas sankcijas D. Trumpas iškėlė galimybę imtis atsakomųjų veiksmų prieš bendroves, palaikančias verslo ryšius su Iranu.

Italija tradiciškai buvo svarbi Irano prekybos partnerė. Tačiau italų energetikos milžinė ENI anksčiau šiais metais uždarė savo verslą Irane, o automobilių gamintoja „Fiat Chrysler“ daug anksčiau smarkiai sumažino savo veiklą toje šalyje.

G. Conte sakė, kad Italija „labai jautriai reaguotų“ į padarinius italų verslui ir imtųsi veiksmų, „kad kiek įmanoma sumažintų galimus neigiamus padarinius“. Premjeras teigė, kad jau esama ženklų, jog tokių padarinių bus.

Kaip nurodo Italijos ir Irano prekybos rūmai, 2017 metais Italijos eksporto į Iraną apimtys buvo 1,7 mlrd. eurų. Daugiausiai eksportuota mašinų, taip pat elektros generatorių, chemijos ir farmacijos produktų. Iš Irano Italija importavo prekių, daugiausiai naftos, už 3,4 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.