Rusijos kalėjimas neigia, kad Olego Sencovo gyvybė pakibusi ant plauko

Ukrainos režisierius Olegas Sencovas, įkalintas Rusijos kalėjime dėl kaltinimų terorizmu, badaudamas jau praleido per 90 dienų. Bet kalėjimo atstovai neigia, kad vyro sveikata pakibusi ant plauko.

Ukrainoje jau ne kartą vyko protestai, skirti O.Sencovui palaikyti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ukrainoje jau ne kartą vyko protestai, skirti O.Sencovui palaikyti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ukrainoje jau ne kartą vyko protestai, skirti O.Sencovui palaikyti.
Ukrainoje jau ne kartą vyko protestai, skirti O.Sencovui palaikyti.
Ukrainoje jau ne kartą vyko protestai, skirti O.Sencovui palaikyti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainoje jau ne kartą vyko protestai, skirti O.Sencovui palaikyti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Radio Free Europe“, „Unian“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

Aug 14, 2018, 9:42 PM

Gegužės 14-ąją 42-ejų O.Sencovas pradėjo bado streiką kalėjime Rusijos tolimojoje šiaurėje. Čia jis atlieka 20 metų laisvės atėmimo bausmę, kuri jam skirta už „teroristinius veiksmus“.

Prieš trejus metus jis buvo nuteistas už prorusiškų partijų būstinių padegimus jo gimtajame Kryme po to, kai Rusija aneksavo šį Ukrainai priklausantį Juodosios jūros pusiasalį.

Vyras, kurį jo advokatas vadina „Ukrainos kamikadze“, pradėjo bado streiką reikalaudamas, kad jis ir dar 64 politiniai kaliniai iš Ukrainos būtų paleisti į laisvę.

O.Sencovo advokatas Dmitrijus Dinzė pasakojo, kad po trijų mėnesių organizmo alinimo vyras neteko 30 kilogramų, šlubuoja jo sveikata, kūnas išsekęs.

„Olegas pasirengęs mirti, – sakė advokatas. – Jis nenori mirti, bet yra tam pasiruošęs – dėl kitų žmonių gyvybės, dėl savo idealų ir savo šalies jis savo gyvybę pakabino ant plauko.“

Tačiau Rusijos federalinė kalėjimų tarnyba neigia, kad O.Sencovo būklė pablogėjusi.

„Remiantis šiandienos duomenimis, O.Sencovas nėra pernelyg numetęs svorio, taip pat nepastebėta ir jo sveikatos būklės suprastėjimo, – teigta savaitgalį išplatintame šios tarnybos pranešime. – Jam nereikia skubios pagalbos. Jis vartoja maisto papildus, saugančius širdies veiklą ir nervų sistemos būklę. Jo sveikata patenkinama.“

Toks pranešimas buvo išplatintas po to, kai Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas iškėlė Ukrainos režisieriaus klausimą kalbėdamas telefonu su prezidentu Vladimiru Putinu.

Rusijos vadovas pažadėjo „kuo skubiau atsakyti apie O.Sencovo sveikatos būklę“, kuri kelia vis didesnį nerimą jį palaikantiems žmonėms Vakaruose.

Praėjusios savaitės pabaigoje Europos Sąjunga paprašė Rusijos valdžios perkelti O.Sencovą į ligoninę, kur jam būtų suteikta reikalinga medicinos pagalba, tačiau Rusijos pareigūnai, regis, nemato tam pagrindo.

Beje, savaitgalį pasigirdo gandų, kad režisierius pagaliau paleistas, bet jie nepatvirtiniti.

Klaidinančią informaciją apie jo paleidimą savaitgalį paskelbė rusė žurnalistė Viktorija Ivleva. Ji rašė, kad vyras paleistas ir yra skraidinamas į Ukrainą.

Kalinio sesuo Natalija Kaplan taip pat suteikė vilčių O.Sencovo rėmėjams, kai išplatino pranešimą, kuriame prašė žurnalistų neskelbti apie jos brolio paleidimą, kol jis nepaliko Rusijos.

„Net jeigu iš tiesų sužinosite, kad mano brolis paleidžiamas, neskleiskite apie tai informacijos, kol jis nepaliko Rusijos.

Tai gali tiktai pakenkti visam procesui, net jeigu tai tiesa. Matome, kaip viskas trapu“, – sekmadienį rašė moteris.

Režisieriaus likimu rūpinosi ir Lietuva. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius dar birželį atkreipė dėmesį, kad politinio kalinio Ukrainos kino režisieriaus sveikatos būklė nuolat blogėja.

Ministras kvietė ES kolegas nebūti nuošalyje ir visiems reikalauti greitesnio jo išlaisvinimo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.