„EgyptAir“ lėktuvą užgrobęs vyras bus išduotas gimtinei

Egiptietis, 2016-aisiais užgrobęs oro bendrovės „EgyptAir“ lėktuvą bei įsakęs jam nusileisti Kipre, atsisakė tęsti savo teisinę kovą bei buvo išduotas Egiptui, sekmadienį paskelbė pareigūnai.

S.E.Mustafa užgrobė oro linijų „EgyptAir“ lėktuvą „Airbus A320“ ir įkaitais paėmė 62 keleivius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
S.E.Mustafa užgrobė oro linijų „EgyptAir“ lėktuvą „Airbus A320“ ir įkaitais paėmė 62 keleivius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 19, 2018, 4:34 PM

Seifas Eddinas Mustafa buvo išduotas Egiptui ir į savo gimtinę parskraidintas šeštadienį. Kipro teisingumo ministras Jonas Nikolajas naujienų agentūrai AP sakė, kad S. E. Mustafa į Egiptą buvo sugrąžintas po to, kai šis atsisakė tęsti trejus metus trukusį bylinėjimąsi dėl ekstradicijos.

S. E. Mustafa ekstradicijai priešinosi teigdamas, kad gimtinėje jo laukia kankinimai arba nesąžiningas teismo procesas.

Egiptietis 2016 metų kovą užgrobė „EgyptAir“ lėktuvą pasinaudojęs netikru mirtininko diržu bei nukreipė skrydį į Kiprą. Situacija baigėsi laimingai – visi 72 lėktuvu skridę keleiviai buvo išlaisvinti sveiki, o S. E. Mustafa buvo suimtas.

Kipro teisme S. E. Mustafa gynėsi nenorėjęs niekam padaryti žalos. Jis tvirtino siekęs atskleisti tiesą apie „fašistinį“ Egipto prezidento Abdel Fattaho el Sissi režimą bei padėti išlaisvinti 63 Egipto kalėjime įkalintas disidentes.

Tačiau pasak prokurorų, S. E. Mustafa rašytiniame pareiškime prisipažino policijai norėjęs tik grįžti pas savo šeimą Kipre, nuo kurios jis yra atskirtas 24 metus. Pats S. E. Mustafa neigia daręs tokius pareiškimus ir rašytinį pareiškimą vadina „sąmoninga dezinformacija“, kuria Egiptas ir Kipras siekia jį diskredituoti.

Pernai Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) neleido Kiprui grąžinti S. E. Mustafos į Egiptą tol, kol bus nustatyta, kad jo ekstradicija nepažeis EŽTT taisyklių, kurios neleidžia grąžinti asmenų į valstybes, kuriose jie gali patirti kankinimus ar nežmonišką elgesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.