Gėlbėtojai įspėja: vaikai vis dažniau skęsta dėl blogo tėvų įpročio

Vokietijos gelbėtojai išplatino įspėjimą tėvams. Specialistų teigimu, šią vasarą nemažai vaikų nuskendo, nes jų tėvai daugiau dėmesio kreipia į telefono ekraną, o ne į besimaudančias atžalas.

Per karščius nuskendo daug vokiečių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Per karščius nuskendo daug vokiečių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

2018-08-19 12:58

Skaičiuojama, kad nuo šių metų pradžios Vokietijoje nuskendo jau 300 žmonių, o per pastarosiomis savaitėmis užklupusią karščio bangą kone kasdien vandenyje atsivėsinti sumaniusius žmones ištikdavo tragedijos.

Vokietijos gelbėtojų asociacija – didžiausia tokio tipo organizacija pasaulyje, vienijanti 40 tūkst. savanorių, kurie budi šalies paplūdimiuose, – teigia nustačiusi ryšį tarp į bėdą vandenyje pakliuvusių vaikų ir tėvų aplaidumo.

„Per mažai suaugusiųjų laikosi paprasto patarimo: padėkite telefoną į šalį, kol jūsų vaikai ar anūkai maudosi“, – teigė asociacijos atstovas Achimas Wiese.

Pasak Vokietijos baseinų prižiūrėtojų federacijos atstovo Peterio Harzheimo, už saugumą atsakingi asmenys kasdien susiduria su tuo, jog tėvai baseinus laiko vaikų darželiais – palieka vaikus likimo valiai ir tikisi, kad juos saugos prižiūrėtojai.

„Anksčiau tėvai ir seneliai daugiau laiko praleisdavo su vaikais baseinuose. Bet dabar vis daugiau tėvų yra tarsi prilipę prie telefonų ekranų ir negali net pakelti akių ar apsidairyti, ką jau kalbėti apie savo vaikų priežiūrą. Liūdna, kad tėvai šiais laikais elgiasi taip neatsakingai“, – apgailestavo jis.

Tiesa, Vokietijos gelbėtojus vienijanti organizacija įžvelgia ir mokyklų kaltę. Vaikai nuo mažumės nėra mokomi plaukti, o apkarpytas biudžetas privertė trumpinti baseinų darbo laiką.

Maža to, vis daugiau šeimų abu tėvai dirba visą darbo dieną, tad šeimoms sunkiau spėti savo vaikus leisti į plaukimo pamokas. Dėl to Nacionalinė plaukimo asociacija įspėjo, kad Vokietija tampa nemokančių plaukti žmonių šalimi.

Problemų mastas šalyje akivaizdus. Vien per pastarąją savaitę skenduoliai Vokietijoje tapo viena labiausiai apkalbamų naujienų.

Antai Bavarijoje nuskendo į baseiną įšokęs septynmetis berniukas. Miunsteryje vyras nebeišplaukė iš pasiplaukiojimo kanale, į kurį įšoko atsigaivinti.

Be to, pastaruoju metu nuskendo 20 vaikų iki 15 metų ir 40 jaunuolių nuo 16-os iki 25-erių.

„Daug žmonių nežino, kaip teisingai elgtis vandenyje. Šią vasarą dažnai skęstama būtent dėl to, kad plaukikai nieko nesupranta apie vandens temperatūrą, sroves arba kaip elgtis, jeigu koją netikėtai sutrauktų mėšlungis“, – įspėjo Vokietijos plaukimo asociacijos atstovas Axelis Dietrichas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.